HR: Deficit budžeta 3,8% BDP-a

Dodajte komentar

Deficit budžeta Hrvatske za prvih osam mjeseci ove godine premašio je 13 milijardi kuna (1,71 milijardi eura), što je 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema podacima Ministarstva finansija, ukupni budžetski prihodi u prvih osam mjeseci iznosili su 70,25 milijardi kuna (9,26 milijardi eura), dok su rashodi iznosili 83,26 milijardi kuna (10,97 milijardi eura), prenio je portal Seebiz.

Hrvatski ministar finansija Slavko Linić je naveo da su budžetski prihodi od poreza na dobit, koji za osam mjeseci iznose 3,8 milijardi kuna (500,8 miliona eura), pali za 1,7 milijardi u odnosu na isti period lane, na šta je najviše uticalo neoporezivanje reinvestirane dobiti.

Istovremeno, prihodi od PDV-a pali su za 300 miliona kuna (oko 40 miliona eura), zbog, kako tumači Linić, činjenice da je u avgustu izostao prihod od PDV-a pri uvozu, jer se taj porez posle ulaska Hrvatske u EU ne obračunava prilikom uvoza već će biti naplaćen prilikom prodaje uvezene robe.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Taj udar iz avgusta je jednokratan i biće nadoknađen u preostala četiri mjeseca, objasnio je Linić. To, kako je istakao, neće uticati na redovnu isplatu plata, penzija i subvencija. Što se tiče rashoda, Linić je rekao da se materijalni smanjuju, a povećavaju finansijski i izdaci za sanaciju zdravstva.

“Sanacija zdravstva bila je na programu ove godine i to je ono što će na neki način uzrokovati rebalans, ali onog trenutka kad budemo znali kakav će biti kompletan program sanacije sistema zdravstva”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *