Usvojeno: EU ukida roming

Dodajte komentar

Evropska komisija usvojila je kontroverzne reforme telekomunikacionog sektora koje će, kako je ocijenila okončati visoke troškove rominga unutar Evropske unije.

Predsjednik Komisije Žoze Manuel Barozo je u govoru u Evropskom parlamentu rekao da je od vitalnog značaja da postoji “jedinstveno tržište” u sektoru telekomunikacija kako bi se obezbijedilo da EU ne zaostane za drugim regionima svijeta.

“Ovaj predlog će sniziti cijene za korisnike, Evropa će sve više i više postajati digitalna… i pružiti nove mogućnosti korisnicima. Zar to nije paradoksalno da imamo unutrašnje robno tržište, ali, kad je riječ o digitalnom sektoru, mi i dalje imamo 28 tržišta”, rekao je Barozo.

Reforma telekomunikacija sa ciljem rušenja nacionalnih barijera je “od ključnog značaja za konkurentnost i zapošljavanje i polaže osnovu za prosperitet u godinama koje dolaze”, predočio je Barozo.

Glavni predlog je da od jula 2014. budu ukinuti troškovi rominga, odnosno dodatnih troškova koje korisnici plaćaju za dolazne pozive kada koriste svoje mobilne telefone ili portabl uređaje u inostranstvu, prenijela je agencija AFP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanije bi trebalo da ponude pakete “pričajte kao kod kuće” koji bi pokrili cijelu EU ili da dozvole korisnicima da se pretplate na druge provajdere rominga bez dažbina na njihove originalne SIM kartice, navedeno je u saopštenju Komisije.

Komesarka EU za telekomunikacije Neli Krus je ranije snizila troškove rominga i sada joj je cilj da ih potpuno ukine, ali operateri tvrde da su oni od ključnog značaja za njihov profit i da doprinose finansiranju ogromnih investicija u EU.

Sa ciljem formiranja jedinstvenog tržišta telekomunikacija, izvršno telo EU predviđa uvođenje jedinstvenog regulatora za odobravanje rada kompanija u svih 28 članica EU koji bi zamijenio pojedinačne nacionalne regulatore, prenosi b92.

Za mobilne pozive unutar EU troškovi ne bi smjeli da premaše 0,19 eurocenti po minuti, navela je Komisija.

Izvršno tijelo EU je, takođe, podržalo “neutralnost mreže” – princip da Internet treba da bude otvoreni sistem, odnosno da kompanijama bude zabranjeno da sklapaju sporazume, na primjer, o većoj brzini prenosa podataka, što u praksi može da ograniči pristup njihovim rivalima.

Paket predloga Komisije, među kojima je i unaprjeđenje prava korisnika širom EU, sada ide u Evropski parlament i liderima EU na odobravanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *