Šta je novi "Američki san"?

Dodajte komentar

Veliki broj Amerikanaca je tokom ove krize redefinisao pojam “američkog sna”.

Nezaduženost kod banaka je novi američki san, smatra svaki četvrti Amerikanac star od 18 do 24 godina, pokazuje istraživanje Credit.com.

“Šokantno je da manji broj njih sanja o posjedovanju kuće, što je ideal na kojem je izgrađena ova nacija”.

Američki san je nekada podrazumijevao prosječan bračni par sa dvoje djece na fakultetu, lijepom kućom sa dvorištem u predgrađu, dvoje kola, psom ili mačkom, ali najvažnija poznata u ovoj jednačini je bila – posjedovanje (kuće).

Kućevlasništvo je duboko ukorijenjeno u američkom mentalitetu. Još najraniji zakoni davali su biračko pravo posjednicima zemlje, koje je dugo važilo. Vlasništvo nad nekretninom dugo je predstavljano kao dokaz udjela u društvu, napisali su Viljem M. Roh i Heri L. Votson u uvodu za knjigu Chasing the American Dream: New Perspectives on Affordable Homeownership.

Sada međutim Amerikanci misle drugačije, njih 27,9 odsto smatra da je američki san odlazak u penziju sa 65 godina, 18,2 odsto i dalje misli da je to posjedovanje kuće, dok njih 23 odsto sanja o tome da se oslobodi dugovanja bankama.

San prosječnih Amerikanaca danas je, ne slava, ne bogatstvo, već osnovna finansijska stabilnost. Možda na ovo utiče osjećaj beznadežnosti koji imaju “do guše” zaduženi Amerikanci – svaki šesti anketirani rekao je da ima utisak da se do kraja života neće izvući iz dugova.

Još jedno istraživanje – o izboru ljubavnih partnera na osnovu njihove finansijske stabilnosti – potvrdilo je ovu tezu. Naime, ispitanici se svi slažu oko jednog, da im ne treba prezaduženi, “finansijski neodgovoran” partner, prenosi magazin biznis&finansije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *