Taksa “euro po euro” i u 2014. godini?

Dodajte komentar

Iako takse od po euro za telefonske kartice, većinu brojila za struju i kablovsku televiziju važe do 1. januara naredne godine, iz Vlade ne najavljuju da će biti ukinute.

Vijesti pišu da iz Ministarstva finansija nijesu precizno odgovorili hoće li se odreći tog budžetskog prihoda, odnosno građane osloboditi nameta “euro po euro”, kako je to predviđeno kada  Zakonom o taksama.

Takse su uvedene u julu prošle godine, a prema zakonu se mogu naplaćivati do 1. januara 2014.

“U zavisnosti od efekata mjera fiskalne konsolidacije koje se realizuju, odnosno od prihoda ostvarenog po tom osnovu, do kraja godine će se sagledati potreba dalje primjene zakonskih iješenja u toj oblasti”, odgovoreno je iz Ministarstva finansija.

Podsjećamo da su takse na SIM kartice, kablovske priključke, električna brojila i upotrebu duvanskih proizvoda uvedene nakon što su pale prve državne garancije za kredit Kombinata aluminijuma od oko 24 miliona eura. Za nešto više od godinu, saopštili su iz Ministarstva, u državni budžet se po tom osnovu slilo oko 12,8 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema projekcijama, Ministarstvo finansija očekuje da se do kraja godine po tom osnovu prihoduje još oko četiri miliona eura.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović ocijenio je da umjesto produženja naplate taksi u narednoj godini taj prihod na godišnjem nivou od maksimalnih 10 miliona eura mogao bi da se nadomjesti ažumijom naplatom poreskog duga.

“SNP će biti protiv bilo kakvog produženja roka važenja plaćanja taksi i kao i do sada ponudićemo alternative za novac koji nedostaje budžetu”, kazao je Damjanović.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata USS Srđa Keković poručio je Vladi da očekuje da ne predloži da bude produžena-naplata taksi od naredne godine.

“Kad su uvodili takse, bili smo protiv zbog teške ekonomske situacije i pada standarda zaposlenih. Govorili smo da Vlada treba deficit budžeta da rješava drugim ekonomskim politikama”, kazao je Keković navodeći da su predlagali kako to može učiniti kroz veće poreze na luksuz i preko bogatih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *