Sjeverna i Južna Koreja ponovo otvaraju zajedničku industrijsku zonu

Dodajte komentar

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se da iduće nedelje ponovo otvore zajednički industrijski park Kaesong, koji je zatvoren prije pet mjeseci zbog vojne napetosti, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja.

Industrijski kompleks Kaesong ključni je simbol međukorejske saradnje, a dvije su strane nakon maratonskih pregovora koji su trajali cijelu noć na srijedu odlučile da se pogon otvori 16. septembra.

Južnokorejska preduzeća u Kaesongu, desetak kilometara unutar severnokorejske teritorije, moće će nastaviti s radom nakon probnog rada u ponedeljak. Sporazum je postignut u drugom krugu pregovora novoosnovanog zajedničkog odbora za Kaesong, javlja CNN.

Naime, 14. avgusta, dvije su strane postigle sporazum o pet tačaka za otvaranje kompleksa.

Kao dio dogovora, obje vlade izjavile su da ta industrijska zona ne bi više smjela da bude “pod uticajem političke situacije bez obzira na okolnosti.”

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ova industrijska zona koja je otvorena prije devet godina, smatra se vrlo važnim izvorom za čvrstu valutu režima sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, prenosi Bizlife.

Oko 53,000 državljana Severne Koreje radilo je u više od 120 južnokorejskih firmi koje se nalaze u ovoj industrijskoj zoni, a godišnje se ondje proizvodi roba vrijedna stotine miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *