Šehović: Rebalans ekonomske politike ili izbori

Dodajte komentar

Vanredni izbori dobijaju na značaju ako ne dođe do rebalansa ukupne ekonomske politike, a posebno ukoliko se ne napravi zaokret od iskrivljene logike vezane za Kombinat aluminijuma, koja je do sada uvijek završavala pražnjenjem budžeta države, ali i građana Cme Gore. To je izjavio član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet iz Socijaldemokratske partije, Damir Šehović.

Tako je odgovorio na pitanje “Vijesti” da li insistiranje njihovog partnera u vlasti – DPS na nastavku državne pomoći KAP-u odnosno novim subvencijama za struju može izazvati vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori. Iz DPS-a zvanično kažu da nema potrebe da se održavaju, a “Vijesti” su nedavno objavile da u toj partiji ozbiljno razmišljaju da izbori budu na proljeće.

“Što se SDP-a tiče, moraće da đođe đo suštinskog rebalansa ekonomske politike zbog koje smo i došli u ovako tešku situaciju, do definitivnog prestanka daljeg srljanja u politici vezanoj za KAP, kao i do jednakog odnosa države prema svim poreskim obveznicima. Od toga će u konačnom zavisiti ekonomska budućnost države, ali i održivost ove koalicije. Ako se oko ovih principa dogovorimo, rebalans budžeta postaje tehničko pitanje, o čijoj neophodnosti izrade treba prvo sačekati odgovor Ministarstva finansija”, rekao je Šehović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je poručio da ne samo da ne može biti govora o novim subvencijama za struju KAP-u, nego pod hitno treba privesti kraju stečajni postupak da bi se konačno zaustavila nova tumaranja koja finansiraju poreski obveznici.

Ministarstvo finansija treba da saopšti da li je bez rebalansa budžeta moguće obezbijediti uredno izmirivanje svih obaveza predviđenih budžetom za ovu godinu, pozvao je Šehović.

On je istakao da je oćigledno da su napori ministra Žugića usmjereni u pravcu suzbijanja sive ekonomije i bolje naplate poreza dali značajan rezultat, o ćemu svjedoči ostvarenje prihoda koje će do kraja godine biti veće za oko 70 miliona eura u odnosu na plan.

“Ali je isto tako tačno da je ove godine plaćen ceh težak preko 100 miliona eura, kojije rezultat nečije druge kratkovide i neodržive politike u vezi KAP-a, protiv koje se SDP aktivno borio, a koja znaćajno prevazilazi očekivane benefite od bolje naplate poreza, zbog ćega će rebalans budžeta vjerovatno biti potreban”, ocijemo je Šeliović, dodajući da treba sačekati odgovor Ministarstva finansija o neophodnosti izrade rebalansa.

On je time odgovorio na pitanje da li će, prema oćekivanjima SDP-a, morati da bude predložen rebalans budžeta za ovu godinu, odnosno da li vjeruje da dodatni prihodi, na koje raćunaju iz Vlade, mogu pokriti obaveze do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *