Radnici najavili masovnu okupaciju Varšave

Dodajte komentar

Čak 200.000 radnika iz cijele Poljske okuplja se u Varšavi na poziv tri glavne sindikalne centrale da od danas do subote okupiraju ministarstva i parlament u demonstracijama protiv vlade premijera Donalda Tuska pod parolom “Dosta omalovažavanja društva“.

Opštepoljski dani protesta počinju danas u podne, a do subote kada će radnici proći centrom Varšave u glavnom protestnom maršu poljsku prestonicu čeka ukupno 17 različitih manifestacija, piše Blic.

Radnike dovode iz svih krajeva Poljske sindikati Solidarnost, Forum sindikalnih saveza i Opštepoljski sporazum sindikalnih saveza.

Danas, prvog dana protesta, radnici planiraju da okupiraju šest ministarstava a popodne će postaviti protestni kamp ispred Sejma poljskog parlamenta, gdje namjeravaju da borave do subote i organizuju debate sa učešćem eksperata.

“Protesti su za sve koji osjećaju da ih omalovažavaju. Što prije ode ova vlada, to bolje za poljsko društvo i našu zemlju”, kazao je uoči protesta lider Solidarnosti Pjotr Duda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sindikati zahtijevaju od vlade istinski dijalog, smjenjivanje ministra rada i socijalnih pitanja Vladislava Košnjaka Kamiša, povlačenje izmjena u Zakonu o radu koje omogućavaju fleksibilnije radno vrijeme, povećanje minimalne zarade i stopiranje povećanja granice za odlazak u penziju na 67 godina.

Sindikati insistiraju takođe na povećanju pomoći nezaposlenima i ograničenju mogućnosti za rad na odredjeno vrijeme.

“Protesti će biti mirni i konkretni. Ne dolazimo u Varšavu da palimo gume. Ali mogu da budu glasni zbog velikog nezadovoljstva koje vlada u društvu. Scenario će napisati život”, kazao je šef Opštepoljskog sporazuma sindikalnih saveza Jan Guz.

Predsjednica Sejma Eva Kopač odlučila je da se pred parlament ne postavljaju barijere jer parlament ne treba da se ograđuje pred građanima Poljske i izrazila je spremnost da razgovara sa demonstrantima ukoliko budu iznosili svoje argumente kulturno i racionalno.

“Razumijem da sindikati imaju svoja posla, iako se ne slažem sa njihovim metodama. Ukoliko sam dobro shvatio jedini zahtjev sindikata koji će preko sedmice okupirati Varšavu jeste da obore vladu. Teško možete od mene da očekujete da sa nekim razgovaram o tome kako da me obori”, rekao je premijer Donald Tusk.

Policija je u Varšavu dovela pojačanja iz tri susjedna vojvodstva koji će obezbjeđivati isključivo sindikalni protest.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *