En Plus grupa: Vlada hoće nezakonito da kontroliše stečaj u KAP-u

Dodajte komentar

En plus grupa je saopštila da činjenica da predstavnik ove kompanije , kojoj KAP duguje 43,4 miliona eura, kao i predstavnik VTB Bank AG, kojoj KAP duguje više od 20 miliona eura,  nijesu ušli u sastav Odbora povjerilaca upućuje da se radi o direktnom kršenju Zakona i protivurječi Zakonu o stečaju i ustaljenoj praksi. Iz kompanije ističu da je odluka o formiranju Odbora povjerilaca Kombinata aluminijuma nezakoniti pokušaj Vlade Crne Gore da preuzme potpunu kontrolu nad procesom stečaja i odstrani dva najveća povjerioca.

U Odbor povjerilaca KAP-a, koji će imati tri člana, ušli su predstavnici Ministarstva finansija, Centralnoevropske aluminijumske kompanije CEAC i Elektroprivrede Crne Gore EPCG.

“Ovo što se događa ocjenjujemo kao nezakoniti pokušaj Vlade Crne Gore da preuzme potpunu kontrolu nad procesom stečaja u KAP-u i odstrani dva najveća povjerioca KAP-a, na koje otpada oko 2o odsto duga iz učešća u donošenju odluka o budućnosti KAP-a. To je direktan nastavak politike represije na investitore u ekonomiju Crne Gore, i apsolutno je nedopustivo u pravnoj državi. Takođe je nedopustivo koristiti radnike preduzeća, koje Vlada namjerava da dovede do bankrota, kao instrument za vršenje takvih nezakonitih radnji”, navodi se u saopštenju En plus grupe dostavljenom Portalu Analitika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako navode u ovoj kompaniji, Zakon Crne Gore o stečaju uopšte ne predviđa mogućnost glasanja povjerilaca po pitanju brojčanog sastava Odbora povjerilaca, a tim više radnika, čija su prava potraživanja prioritetna. Vodeći se takvom nepravilnom logikom, dolazi se do zaključka, da radnici po nalogu Vlade, mogu nezakonito da glasaju, naprimjer, za isključenje bilo kojeg povjerioca iz registra povjerilaca KAP-a, ili za prioritetno ispunjenje potraživanja Vlade u odnosu na sve ostale.

U En plus grupi kažu da bilo koji od pet najvećih povjerilaca ima pravo na jednog predstavnika u Odboru povjerilaca, i ne može biti lišen tog prava po osnovu bilo kakvog glasanja. “Dakle, prisilno nametnuti sastav Odbora povjerilaca od strane Vlade Crne Gore je nelegitiman i mora se poništiti”.

En Plus grupa planira da narednih dana preda odgovarajuće podneske, kako sudskim organima Crne Gore, tako i u inostranstvu, što će, kako su naveli, dovesti do povećanja i bez toga prilično velikog nivoa odgovornosti Crne Gore prema stranim investitorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *