Pregled evropskih ekonomija

Dodajte komentar

Banka Francuske podigla prognozu rasta na 0,2 odsto

Banka Francuske podigla je prognozu rasta domaćeg bruto društvenog proizvoda za treći kvartal 2013. na 0,2 odsto, nakon što je u prvom posmatranju, objavljenom početkom avgusta, predvidjela rast od 0,1 odsto. Francuski Nacionalni institut za statistiku INSEE za period juli-septembar predvidio je, međutim, stagnaciju.

Kako prenosi AFP, u izvještaju Banke Francuske stoji da se najnovija prognoza oslanja prije svega na indeks poslovne klime u industriji, koji se poboljšao na 97 poena u avgustu, prema 95 u julu, i u sektoru usluga, gdje je skočio sa 91 na 93 poen.

U avgustu tekuće godine, industrijska proizvodnja je porasla u većini sektora, naročito u elektronici, hemijskoj i farmaceutskoj industriji, objašnjava se u saopštenju.

U industrijskom sektoru zaustavljen je pad ulaznih narudžbi, intenzivirane su isporuke i smanjene zalihe, a šefovi preduzeća predviđaju oživljavanje aktivnosti od septembra, dodaje se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U sektoru usluga, aktivnost je poboljšana, prije svega, zahvaljujući saobraćaju, ugostiteljstvu, arhitektonskim uslugama i tehničkom inženjeringu, a rukovodioci firmi iz ove djelatnosti takođe očekuju poboljšanje počev od septembra.

Prošle nedjelje, Markit je objavio da je vrijednost Indeksa menadžera nabavke u avgustu posvjedočila o stablizaciji aktivnosti u francuskoj industriji i blagom oporavku u sektoru usluga. (capital.ba)

Smanjena nezaposlenost u Poljskoj

Nezaposlenost u Poljskoj je u avgustu blago smanjena u avgustu, sa julskih 13,1 na 13 odsto radno aktivnog stanovništva, saopštilo je poljsko ministarstvo rada.

Broj nezaposlenih Poljaka pao je u avgustu 2,09 miliona, prenio je AFP. U avgustu 2012. godine nezaposlenost u 38-milionskoj Poljskoj iznosila je 12,4 odsto radno aktivnog stanovništva.

„Krajem godine, stopa nezaposlenosti neće preći 14 odsto. Nezaposlenost je najizraženija tokom jeseni, ali povećanje će biti manje nego prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Poljska, jedina zemlja EU koja je uspjela da zabilježi pozitivan privredni rast tokom svjetske krize nastale 2008, bilježi skromno povećanje privrednog rasta, poslije usporavanja zabilježenog početkom ove godine.

Bruto društveni proizvod (BDP) Poljske povećan je za 0,4 odsto u drugom tromjesečiju, poslije rasta od 0,1 odsto u prva tri mjeseca 2013.

Poljska ekonomija je napredovala za 1,9 odsto 2012.

Estonija skliznula u recesiju

Estonija je u drugom ovogodišnjem tromjesečju skliznula u recesiju zbog usporavanja privrednog rasta od 0,2 odsto.

Novo usporavanje je uslijedilo nakon pada od jedan odsto iz prvog kvartala, saopštio je nacionalni zavod za statistiku.
„Ovakav pad je još jednom uvoznog tipa. Naši glavni izvozni partneri osjećaju poteškoće, pa tako i mi. Finska je u recesiji, Švedska ima problema, a privreda Rusije stagnira. To je jednostavno tako“, izjavio je investicioni strateg iz banke SEB u Estoniji, Peter Kopel, a prenosi Frans pres.

Ova mala baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika, koja je 2011. postala prva bivša sovjetska zemlja koja je usvojila evro, u velikoj je mjeri zavisna od izvoza.

Na godišnjem nivou, privreda Estonije u drugom kvartalu porasla za jedan odsto, što je blago ispod rasta od 1,1 odsto iz prvog kvartala ove godine.

Estonsko ministarstvo finansija nedavno je prepolovilo prvobitnu prognozu rasta privrede za ovu godinu na 1,5 odsto, navodeći kao razlog lošiji od očekivanog pad domaće tražnje i investicija.

Estonija je inače donedavno važila za uzor među članicama EU, budući da je bilježila odlične ekonomske rezultate.

Portugal izašao iz recesije zahvaljujući turizmu

Za posljednjih nekoliko mjeseci, broj turista u Portugalu porastao je za blizu 10 odsto, prije svega, zahvaljujući posjetama iz inostranstva.

Prema podacima portugalskog Ministarstva za ekonomiju, prihodi od stranih turista u prvoj polovini godine skočili su za 8,2 odsto, na 3,7 milijardi evra.

U istom periodu bilo je manje turista iz Španije (za 3,8 odsto), ali više iz Amerike (za 16,8 odsto), Njemačke (+14 odsto) i Francuske (+10,8 odsto), piše francuski list Ekspres.

Prema izvještaju portugalskog Državnog sekretarijata za privredu, turizam u bruto društvenom proizvodu zemlje učestvuje sa 9,2 odsto i, prema riječima ministra za turizam, Adolfa Meskita, predstavlja sektor koji je najviše doprinijeo izlasku Portugala iz recesije.

Nakon dvije i po godine recesije, Portugala je u drugom tromjesečju tekcuće godine zabilježio privredni rast od 1,1 odsto.

U prvom polugodištu Portugal je posjetilo oko 3,6 miliona stranih turista (+8,1 odsto na godišnjem nivou), a zamlja je svakako profitirala od nemira u Egiptu i Tunisu, jer bezbjednost igra značajnu ulogu prilikom izbora destinacije, navodi predsjednik Udruženja za turizam, Frederiko Kosta.

Stopa nezaposlenosti u Švajcarskoj nepromijenjena, tri odsto

Uprkos izvjesnom povećanju broja nezaposlenih osoba, stopa nezaposlenosti u Švajcarskoj, u avgustu, ostala je na istom nivou i iznosi tri odsto radno sposobnog stanovništva, objavio je švajcarski Državni sekretarijat za privredu.

U saopštenju koje prenosi švajcarski list 20 minit, precizira se da je broj osoba koje su se prijavile na Birou rada, u avgustu, u poređenju sa prethodnim mjesecom, povećan za 1.440, na 129.956, usljed priliva mladih na tržište rada.

Na godišnjem nivou, u posmatranom mjesecu, broj nezaposlenih porastao je za 8,5 odsto, dodaje se u izvještaju.

Što se tiče nezaposlenih u kategoriji najmlađih (15 do 24 godine), njihov broj je na kraju avgusta 2013. veći za 14,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *