Lagard za evropsku bankarsku uniju što prije

Dodajte komentar

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocijenila je da je neophodno što brže uspostavljanje predložene evropske bankarske unije kako bi se kriza koja potresa eurozonu konačno zaustavila.

“Mnogi smatraju eurozonu predivnim brodom koji je izgrađen i pripremljen za plovidbu mirnim morem, ali on još nije osposobljen za plovidbu uzburkanim vodama”, prenosi Rojters izjavu Kristin Lagard na pariskoj konferenciji o evropskoj budžetskoj uniji.

“Puno toga je urađeno da bi se uspostavila bankarska unija. Ako bih danas željela da uputim poruku, onda bi ona glasila ovako: treba završiti tačno određen dio broda, a važna je brzina”, naglasila je direktorka MMF.

Prema njenim riječima, vlade ne bi trebalo da se oslanjaju isključivo na blagu monetarnu politiku Evropske centralne banke kada je u pitanju stabilizacija dužničke krize u eurozoni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Od ključne su važnosti temelji boljeg upravljanja čiji je bankarska unija sastavni dio, poručila je Lagard.

Na istoj konferenciji francuski ministar finansija Pjer Moskovisi je ocijenio da Francuska želi precizne ciljeve i rokove za proces formiranja “stožera budžetskog federalizma” eurozone u srednjoročnoj perspektivi.

Takav bi se budžet mogao koristiti za zajedničko finansiranje naknada za nezaposlene, čije bi se finansiranje vršilo iz čitavog niza izvora na nivou članica Evropske unije, odnosno cijele eurozone.

“Možemo razmotriti upotrebu socijalnih naknada, korporativnih odnosno poreza na dodatu vrijednost ili naknada za finansijske transakcije, odnosno zajedničkog poreza na emisije ugljenmonoksida”, sugerisao je Moskovisi.

Inače, namjera Evropljana da uspostave zajednički regulacioni okvir za bankarski sektor suočava se sa mnogim teškoćama, a jedna od najvećih je njemačko-francuska podjela oko glavnih stožera novog okvira. (rtv.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *