Japanski savjeti za poslovni uspjeh

Dodajte komentar

Japanci su širom svijeta poznati kao disciplinovani, organizovani i besprekorno predani karijeri. Poštujući istonjačku filozofiju pod nazivom Kaizen, manje se bave nevažnim stvarima, pa svu energiju usmjeravaju na posao. – Pogledajte šta sve preduzimaju da bi na poslu izbjegli stres i bili vrijedniji i produktivniji.

SEIRI – definisanje
Ovaj princip podrazumijeva podjelu radnog materijala na neophodan, hitan i nepotreban. Sve što vam je neophodno stavite u zelenu kutiju ili fasciklu, sve što je hitno u crvenu, a ono što je nepotrebno odmah bacite.

SEITON – uređenje
Seiton prije svega znači pravilno smještanje potrebnog radnog materijala, da biste radili što bolje i efikasnije. Sve što vam je neophodno mora biti u vašoj blizini, a materijal koji povremeno koristite uredno složite u orman.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

SEISO – čišćenje
Čišćenje radnog prostora je veoma važan dio u organizaciji posla. Cilj je da stvorite ambijent bez prašine i prljavštine koji će vam pomoći da se prijatnije osjećate u svom radnom prostoru, ali i da radite mnogo efikasnije.

SEIKETSU – kontrola
Veoma je važno da uvijek dva puta prekontrolišete ono što ste uradili. Možda ćete izgubiti koji minut, ali ćete svakako biti sigurni da ste posao uradili kako treba. Na ovaj način postizaćete bolje rezultate, a kvalitet svega što uradite biće na mnogo višem nivou.

SHITSUKE – disciplina
Posljednje predstavlja disciplinu, odnosno trening kojim se svi zaposleni uče kako bi mogli da se pridržavaju svih navedenih pravila. Na ovaj način stvaraju se radne navike u kolektivu na osnovu kojih svi zaposleni rade kao jedinstveni tim.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *