Britanska banka TSB ponovo počinje sa radom

Dodajte komentar

Britanska banka TSB ponovo je danas počela sa radom, čime je okončano 18 godina odsustva te institucije iz britanskog bankarskog sektora, saopštila je danas njena majka-firma Lojds benking grupa (LBG).

Djelimično nacionalizovana Lojds grupacija je početkom ove godine odlučila da se riješi 200 godina stare TSB banke putem procesa flotacije, kako bi odgovorila na zahtjeve EU u vezi sa ogromnim državnim paketom pomoći dodjeljenom Lojdsu, prenosi Frans pres.

„Lojds benking grupa danas potvrđuje osnivanje dvije jake banke – TSB i Lojds benk – koje će povećati izbor i konkurentnost u britanskom bankarskom sektoru“, navedeno je u saopštenju Lojdsa.

„Od danas TSB će početi sa radom kroz 631 ogranka širom Velike Britanije, što će donijeti novog konkurenta tržištu“, dodaje se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

TSB, čija istorija datira još od 1810. godine, sada je osma najveća banka u Britaniji, prema broju filijala i 8.000 zaposlenih.

„Osnivanje dva nova brenda uslijedilo je poslije presude Evropske komisije iz 2009. godine prema kojoj Lojds grupacija mora da prebaci dio svog poslovanja na nove vlasnike“, dodaje se u saopštenju Lojdsa.

Tridesetdevet odsto akcija LBG-a ostaje u vlasništvu britanske vlade, budući da je ta banka na vrhuncu globalne finansijske krize u 2008. primila državnu pomoć.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *