Nasdaq na najvišem nivou od septembra 2000.

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija snažno porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Kine, pa je sirijska kriza pala u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 140 bodova, ili 0,94 odsto, na 15.063 boda, dok je S&P 500 porastao 1,0 odsto, na 1.671 bod, a Nasdaq indeks 1,26 odsto, na 3.706 bodova, najviši nivo od septembra 2000. godine.

Pritom je S&P 500 indeks porastao peti dan zaredom, a na vrijednosti su dobile akcije u svih 10 sektora tog indeksa.
Ulagače su ponajviše ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Kine, koji ukazuju na stabilizaciju druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg perioda usporavanja rasta.

Inflacija, koja je dugo predstavljala prijetnju za kinesku ekonomiju, skliznula je u avgustu s 2,7 na 2,6 odsto na godišnjem nivou, dok je izvoz istovremeno porastao 7,2 odsto, više nego što se očekivalo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Ovi podaci novi su dokaz da napori kineskih vlasti usmjereni na stabilizaciju ekonomije daju rezultate i to je ohrabrilo ulagače“, kaže Donald Selkin, strateg u kompaniji National Securities.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, porasle su i njihove cijene jer bi jačanje tamošnje ekonomije moglo povećati potražnju za sirovinama.

Zahvaljujući tome, najveći je dobitnik, s rastom od 1,5 odsto, juče bio rudarski sektor. Pritom je cijena akcije U.S. Steela skočila 3,5, a Alcoe 2 odsto.

Pozitivno je na tržište uticala i odgoda glasanja američkog Kongresa o prijedlogu predsjednika Baracka Obame o ograničenom vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada hemijskim oružjem na stanovništvo.

Rusija je juče predložila da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, a Obama je poručio da će taj prijedlog ozbiljno razmotriti.

Uprkos jučerašnjem snažnom rastu cijena akcija, ulagači su zbog sirijske krize i mogućnosti smanjenja podsticajnih monetarnih mjera američkog Feda već ovoga mjeseca, ipak, na oprezu.

Na to ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 5,7 milijardi akcija, dok prosječni dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,25 milijardi.

Na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 odsto, na 6.530 bodova, a pariški CAC 0,22 odsto, na 4.040 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,01 odsto, na 8.276 bodova. (capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *