Na birou najviše ekonomista, menadžera i organizatora

Dodajte komentar

Jedan od ključnih problema današnjice je nezaposlenost sa kojim su kao i širom svijeta suočeni građani Crne Gore. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji Biroa rada nalazi se više od 30.000 građana, među kojima je 8.449 visokoškolaca i sedam doktora nauka, pišu Vikend novine.

“Na evidenciji nezaposlenih je najviše ekonomista (1.193, od čega 520 žena), menadžera i organizatora (946 – 534 žene), pravnika (871 520 žena), profesora engleskog jezika (225 203 žene), profesora razredne nastave (221 199 žena) i profesora srpskohrvatskog jezika (200 -177 žena)“, kazala je direktor ZZZ Vukica Jelić.

Ona je dodala je posao čeka i sedam doktora nauka od kojih su dvije žene.

Jelić je naglasila da je posredstvom Zavoda za zapošljavanje ove godine posao dobilo 9.930 lica, od čega 1.347 visokoškolaca.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Najčešće su se zapošljavali ekonomisti jer ih najviše i ima na evidencijama (231 ili 17,15 odsto), zatim pravnici (163 ili 12,1 odsto) i menadžeri i organizatori (103 ili 7,64 odsto), profesori srpskohrvatskog jezika (32 ili 2,37 odsto) i profesori engleskog jezika”, navela je Jelić.

Kada je u pitanju nezaposlenost u Crnoj Gori suočavamo se i sa neadekvatnim metodologijama i praćenjima, tako da institucije ne raspolažu istim podacima o licima koja nemaju posla.

Profesorica Božena Jelušić smatra da je problem nezaposlenosti težak i ozbiljan.

“Povećava se broj visokoškolaca i nezaposlenosti, što znači da nema razvoja. Tapkamo u mjestu. Nije prvi put da govorimo o neusaglašenosti našeg obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. To nije samo slučaj u Crnoj Gori. Međutim, kod nas je akutan za jednu malu ekonomiju i državu po broju stanovnika. Teško je ograničiti želje”, kazala je Jelušić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *