Švedska optužuje Rusiju da vodi privredni rat u istočnoj Evropi

Dodajte komentar

Švedska je optužila Rusiju da vodi ekonomski rat protiv bivših sovjetskih republika koje razmatraju uspostavljanje snažnijih trgovinskih odnosa s Evropskom unijom i rekla da je Uniji neophodna strategiju da se odupre Moskvi.

EU planira da preduzme korake u smjeru potpisivanja trgovinskih sporazuma s Jermenijom, Gruzijom i Moldavijom na samitu čelnika EU-a i regije u novembru u Litvaniji a sličan bi sporazum mogla da sklopi i s Ukrajinom.

Bliže ekonomske veze s Evropom označile bi jasan prekid istočnoevropskih zemalja s njihovom sovjetskom prošlošću a takvi su planovi podstakli zabrinutosti Rusije za pad njenog istorijskog uticaja u regiji.

Švedski ministar spoljnih poslova Carl Bildt je sastanku ministara spoljnih poslova članica EU-a u  Vilniusu rekao da je Rusija iskoristila međunarodnu usredsređenost na Siriju kako bi tiho vršila pritisak na svoje susjede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Poslednjih nekoliko sedmica vidjeli smo grubi ruski pritisak na zemlje partnerstva kakav nismo dugo vidjeli u Evropi”, rekao je Bildt.

Primjedba švedskog ministra odnosila se na politiku EU-a uspostavljanja bliskojih veza s Ukrajinom, Bjelorusijom, Moldavijom, Azerbajdžanom, Jermenijom i Gruzijom, i podršku demokratskim reformama na istoku, odnosno takozvano “istočno partnerstvo”.

Rusija još nije komentarisala Bildtove izjave. Moskva bivše republike SSSR-a vidi kao deo svog strateškog prostora uticaja i uspostavila je carinsku uniju u koju traži da one uđu.

“Vidim da prijete Moldaviji prekidom snabdijevanja gasom i uvoza vina. To je privrednii rat kojime prijete tim zemljama”, rekao je Bildt.

Osim Bildta još je nekoliko ministara izrazilo slične zabrinutosti i reklo da Rusija ne bi trebalo politiku EU-a na njegovim istočnim granicama da gleda kao prijetnju.

“Možete imati dobre odnose s Rusijom i još uvijek biti deo evropske porodice… Ne razumijem zašto izgleda da neki ljudi u Moskvi misle da države imaju samo jedan izbor”, rekao je holandski ministar spoljnih poslova Frans Timmermans, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *