Kineski juan prvi put najtraženiji

Dodajte komentar

Kineska valuta se prvi put našla među deset svjetskih valuta kojima se najviše trguje, pokazao je izvještaj Banke za međunarodna poravnanja.

Prema tom izvještaju, juan je prestigao švedsku krunu i novozelandski dolar i popeo se na deveto mjesto. Trgovanje juanom, čiji je zvanični naziv “ren-min bi”, u poslednje tri godine je više nego utrostručen.

Istovremeno je smanjena međunarodna uloga eura, prenijela je agencija AP.

Ove godine je promet kineskom valutom dostigao prosječno 120 milijardi dolara dnevno. U 2010. godini kada je BIS sprovela prethodno istraživanje, trgovanje juanom je bilo oko 34 milijarde dolara i bio je na 17. mjestu. Američki dolar, euro ili japanski jen, juan će teško nadmašiti. Prosječni dnevni obrt transakcija u dolarima ove godine u prosjeku iznosi 4,65 biliona dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uzrok pomjeranja kineske valute je ekspanzija poslovanje u inostranstvu, navela je BIS, koja je i organizacija centralnih banaka. Prema pisanju medija, uspon juana ukazuje na međunarodni karakter lanaca snabdijevanja i fleksibilnost koju neke firme mogu da ostvare korišćenjem kineske valute. Takođe odražava rast kineske ekonomije, koja je sada druga po veličini u svijetu.

Juan, pri tome i dalje nema slobodno plivajući kurs i nije u potpunosti konvertibilan. Vrijednost valute određuje kineska centralna banka, koja utvrđuje srednji kurs od koga tržišni kurs dnevno može da odstupa. Kurs se tako ne oblikuje na tržistima i nije u potpunosti rezultat ponude i potražnje.

Kina nastoji da njena valuta u međunarodnoj trgovini igra sve veću ulogu i snažno podržava korišćenje juana kao alternative dolaru. Prema agenciji AFP, kineska vlada planira da u Šangaju otvori zonu slobodne trgovine, gdje bi prvi put omogućila slobodnu konvertibilnost domaće valute.

Peking postepeno gubi kontrolu nad juanom. S Pakistanom, Južnom Korejom i drugim zemljama potpisao je sporazum o međusobnoj razmjeni valuta. S finansijskim centrima u Londonu i Hongkongu radi na osnivanju centara za trgovanje kineskom valutom.

Među deset najtrgovanijih valuta na listi banke BIS našao se i meksički pezos. On je na osmom mjestu, a BIS kod njega registruje najizrazitiji rast tržišnog udjela među glavnim valutama zemalja u razvoju.

Ostali rezultati pokazuju da je Singapur prestigao Japan u pogledu trgovanja u stranoj valuti. Tako je postao najveći centar trgovanja u Aziji i treći po veličini u svijetu, iza Velike Britanije i SAD.

Izvještaj je takođe pokazao da je euro, poslije američkog dolara, druga valuta u svijetu kojom se najviše trguje.

eđutim, njegov udio u ukupnim transakcijama je za tri godine, od aprila 2010, pao za šest procentnih poena, na 33 procenta. Prema AP-u, međunarodna uloga te valute slabi od početka finansijske krize u zoni eura. Udio eura na tržištu je pao na najniži nivo od momenta kada je krajem 90-ih godina prošlog vijeka uveden. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *