Deset savjeta čuvenog milijardera za mlade preduzetnike

Dodajte komentar

Za uspjeh u preduzetništvu potrebno je imati viziju, slijediti svoje snove, ali imati i malo znanja i sreće.

Mark Cuban, američki milijarder ‘težak’ oko 2,8 milijardi dolara, možda najpoznatiji po tome što je vlasnik NBA tima Dallas Maverics, i koji je svo svoje bogatstvo sam stvorio, u svojoj knjizi ‘If I Can Do It, You Can Do It‘ opisao je svoj put do uspjeha.

“Svako ko je započeo vlastiti posao ima vlastiti set pravila i smjernica.”, smatra Cuban. Deset savjeta koje je uputio mladim preduzetnicima, prenosi Business.hr:

[widgets_on_pages id=”Baner”]

1. Ne otvarajte vlastitu kompaniju ukoliko to nije vaša opsesija ili ogromna ljubav.

2. Ukoliko unaprijed imate razrađenu izlaznu strategiju, taj posao nije vaša opsesija.

3. Zaposlite ljude za koje smatrate da će voljeti da rade u tom radnom okruženju.

4. Prodaja liječi sve. Detaljno razradite na koji će način vaša kompanija zaraditi novac te na koji ćete način ostvariti zadati plan prodaje.

5. Budite svjesni vaših glavnih prednosti i kompetencija, na njih se fokusirajte i budite najbolji u vašem poslu. Platite ljude koji imaju najbolje kompetencije. Izuzev glavne djelatnosti, zapošljavajte ljude koji će se lako uklopiti u vašu korporativnu kulturu, a nisu previše `skupi`.

6. Aparat za espreso? Je li se vi šalite? Ručak je prilika da odete iz kancelarije i razgovarate. Dan ima 24 sata, a ako ljudi vole ono što rade, pronaći će načina da provedu što više vremena obavljajući svoj posao.

7. Kancelarije su nepotrebne. Otvoreni prostori omogućavaju svima da budu u toku s trenutnim radnim tempom i pružaju osjećaj zajedništva. Ako zaposleni ima potrebu za privatnošću, uputite ga u toalet gdje se može zaključati i biti sam sa sobom. Nema ništa privatnog u start-up kompaniji. Moj najveći strah bila je mogućnost da ću slučajno zaposliti nekog ko želi da izgradi poslovno carstvo.

Bježite što dalje od osobe koja  želi da leti prvom klasom ili ima ličnu sekretaricu. Ona vam nije potrebna te će vam `zagaditi` cijelu kompaniju.

8. Kompanija treba da bude u jednom nivou. Ukoliko imate menadžere koji odgovaraju drugim menadžerima iznad njih, vjerovatno ćete propasti. Jednom kad se proširite izvan granica start-upa, možete zapošljavati menadžere koji će onda biti odgovorni za kreiranje poslovanja.

9. Ne trošite novce na nepotrebne stvari. Siguran znak propasti start-up kompanije je kad počnete okolo dijeliti polo majice sa svojim logom. Ukoliko se prezentujete na nekom sajmu ili priredbi, normalno je da svojim zaposlenima podijelite prepoznavajuću odjeću, ali smatrate li da će oni to nositi nakon radnog vremena, varate se te očito nemate pametniju ideju kako potrošiti svoj novac.

10. Neka posao bude zabavan vašim saradnicima. Kontrolišite nivo stresa u kancelariji i nagradite svako dostignuće vašeg osoblja. U mojoj prvoj kompaniji MicroSolutions, nakon što smo imali rekordnu prodaju u mjesecu ili je neko napravio nešto zaista posebno, hodao bih po kancelariji s novčanicama od sto dolara i dijelio ih prodajnom timu. Imali smo i `službeno` piće kompanije – Kamikaze. Svaku noć smo vodili zaposlene u bar te im svima kupovali jednu ili deset rundi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *