Na ljestvici konkurentnosti popeli smo se za pet mjesta

Dodajte komentar

Švajcarska je privreda i dalje najkonkurentnija u svijetu, dok je Crna Gora na listi konkurentnosti 148 zemalja napredovala s 72. na 67 mjesto, pokazuje danas objavljen izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2013. godinu, prenosi Poslovni dnevnik.

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom.

Švajcarska je zadržala titulu najkonkurentnije svjetske privrede petu godinu zaredom, no ako želi ostati na vrhu, trebala bi se oduprijeti iskušenju da previše štiti svoj bankarski sektor, kojem su nužne promjeneIz, poručio je World Economic Forum, poznat po okupljanju političara i poslovnih ljudi jednom godišnje u alpskom odmaralištu Davosu.

Ta institucija jednom godišnje objavljuje i izvještaj o konkurentnosti, koje sadrži listu 148 zemalja svijeta temeljenu na procjeni o desetak faktora konkurentnosti, uključujući institucije, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veličinu tržišta i makroekonomsko okruženje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U izvještaju se konkurentnost definiše kao “skup institucija, politika i faktora koji određuju nivo produktivnosti neke zemlje”, a ono sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o efikasnosti vlade i transparentnosti.

Singapur i Finska ostale su na novoj listi na drugom i trećem mjestu, dok je Njemačka napredovala s lanjskog šestog na četvrto mjesto.

Za dva mjesta, na peto, napredovale su i Sjedinjene Američke Države, što se, nakon četiri godine silaznog trenda, zahvaljuje jačanju inovacijskih kapaciteta najveće svjetske ekonomije.

Šesta je Švedska, koja je lani bila četvrta. Na sedmo mjesto napredovao je s lanjskog devetog Hong Kong, dok je osma Holandija, koja je pala s prošlogodišnjeg petog mjesta.

Deveti po konkurentnosti je Japan, koji je prošle godine bio deseti, dok je Velika Britanija skliznula s lanjskog osmog na 10. mjesto.

Od zemalja u regiji, najbolje je plasirana Slovenija, na 62. mjestu, no u odnosu na lani pala je za šest mjesta. Crna Gora je, pak, napredovala sa 72. na 67. mjesto, a Makedonija s 80. na 73. mjesto. Među zemljama koje su napredovale na listi konkurentnosti ove je godine i Hrvatska, plasiravši se na 75. s lanjskog 81. mjesta.

Bosna i Hercegovina je na 87. mjestu, čime je napredovala za jedno mjesto, dok je Srbija pala s lanjskog 95. na 101. mjesto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *