Eurostat potvrdio izlazak eurozone iz recesije

Dodajte komentar

Evropski statistički ured Eurostat je u svojoj drugoj procjeni potvrdio da je bruto domaći proizvod (BDP) u eurozoni u drugom ovogodišnjem tromjesečju porastao 0,3 posto, što znači da je eurozona službeno izašla iz recesije.

Popravljena je i procjena rasta  BDP-a u Evropskoj uniji na 0,4 posto.

Na godišnjem nivou BDP u eurozoni je prema sezonski prilagođenim podacima pao 0,5 posto, dok je u EU ostao na istom nivou.

U prvom kvartalu je BDP u eurozoni pao 0,2 posto. a na godišnjem nivou za jedan psoto. EU je pak u prvom tromjesečju zabilježila 0,1-postotni pad BDP-a, odnosno 0,7 posto na godišnjem nivou.

Od država članica za koje su podaci dostupni najveći rast u drugom tromjesečju na kvartalnom nivou bilježi Portugal (+1,1%), a slijede Njemačka, Litvanija, Finska i Velika Britanija s rastom po 0,7 posto.

Najveći pad BDP-a imaju Kipar (-1,4%),Slovenija (-0,3%), Italija i Holandija (-0,2%)). Slovenija je takođe među zemljama EU koje imaju najveći pad na godišnjem nivou(-2,2%).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Potrošnja domaćinstava u drugom tromjesečju na kvartalnom nivou u eurozoni i u Uniji porasla je 0,2 posto. U prvom tromjesečju u eurozoni je pala 0,2 posto, a u Uniji je stagnirala.

Izvoz eurozone u drugom tromjesečju porastao je 1,6 posto, a u u prvom kvrtalu zabiljžen je pad od jedan psoto. U EU u drugom kvrtalu izvoz je porastao 1,7 posto, naprema 0,6-postotnom padu u prvom.

Uvoz u eurozonu porastao je 1,4 psoto (-1,1% u prvom tromjesečju), a u EU 1,2 posto.

Eurostat je objavio i da je američki BDP u drugtom kvartalu porastao 0,6 posto. U prvom kvratlu zabilježen je rast od 0,3 posto. Na godišnjem nivou rast iznosi 1,6 posto, naprema 1,3 posto u prvom kvrtalu, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *