Četiri velike automobilske kompanije kotrljaju gubitke

Dodajte komentar

Četiri velike automobilske kompanije – francuski PSA Pežo Sitroen, italijanski Fijat i američki Ford i Dženeral motors napraviće ove godine gubitak u poslovanju.Taj gubitaj iznosiće pet milijardi eura, prognozira međunarodna agencija za kreditni rejting Mudis.

To će biti druga godina koju te kompanije završavaju s gubitkom, a kako piše Vol strit Džornal, tražnja na evropskom automobilskom tržištu ove godine će biti najniža za posljednje dvije decenije.

Pretpostavlja se da će se kapacitet tržišta automobila u zapadnoj Evropi sniziti za pet odsto, na 12,48 miliona vozila. Pri tome će pad tražnje biti zabilježen šestu godinu za redom. Zbog toga se proizvođači automobila za masovno tržište suočavaju sa hiperprodukcijom i ratom cijenama pogubnim za sve strane.

Malo je vjerovatno da prognozirani rast prodaje u 2014. godini od tri odsto, na 12,84 miliona automobila, popravi situaciju jer kriza previše dugo traje, naročito u zemljama kao što su Španija i Italija, ukazuju stručnjaci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mudiz smatra da najveći rizik od sniženja rejtinga imaju Fijat (trenutni rejting je Ba3) i Pežo (B1).

Istovremeno, njemački Folksvagen i drugi proizvođači automobila premijum klase, takođe osećaju pritisak u Evropi, ali njih spašava ekspanzija u drugim regionima, u prvom redu u Kini.

Snažan rast kineskog tržišta automobila u prvom polugodištu omogućio je Mudizu da poboljša procjenu rasta svjetske prodaje u tekućoj godini na 3,2 odsto, a u narednoj na 4,8 odsto. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *