Obustavljena proizvodnja u DKP-u

Dodajte komentar

Proizvodnja u Duvanskom kombinatu juče je obustavljena do daljnjeg, odnosno do isplate zarade sa kojom se kasni više od 20 dana, kazao je za Dan predsjednik sindikata DKP-a Zoran Prelević.

Zaposleni su odluku o obustavi proizvodnje donijeli na jučerašnjem zboru radnika, na kom je odlučeno da neće počinjati sa radom sve dok se, pored isplate zarade, ne riješi i pitanje povezivanja radnog staža, kao i isplata jubilarnih nagrada.

„Razlozi kašnjenja plate radnicima nijesu poznati, a poslije tri i po godine mukotrpnog rada i izgaranja u DKP-u i po 16 sati, otkako je uveden stečaj u fabriku, dobili smo veliku neizvjesnost kada je u pitanju isplata ličnih dohodaka, agoniju koja se nastavlja, i to da sada ne znamo šta i kako dalje“, rekao je on.

Prelević je istakao da direktnu odgovornost za trenutno stanje u Duvanskom snosi Vlada, kako prema 178 radnika, koliko trenutno radi u fabrici, tako i prema njihovim porodicama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je podsjetio i DKP svakog mjeseca plaća oko 150 hiljada eura za penale zbog nepoštovanja roka za napuštanje lokacije fabrike jer je to zemljište prodato Blagoti Radoviću, vlasniku Zetagradnje.

Kako je ranije kazao predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, konzorcijumu je produžen rok za uplatu 7,1 miliona eura za akcije NDKP-a do 15. septembra i taj rok je konačan. Ukoliko konzorcijum ne plati za akcije, komisija će tender proglasiti neuspjelim i raspisati novi.

Juče je, prema riječima Vujovića, komisija trebala da podnese zahtjev za naplatu 200 hiljada eura koje je konzorcijum položio kao depozit za garanciju svoje ponude.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *