Montenegro berza: Promet u avgustu iznosio 4,61 milion eura

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi je u avgustu ostvaren ukupni promet u iznosu od 4.610.605 eura.

U prethodnom mjesecu sklopljena su 543 posla, što predstavlja 196 odsto veći promet u odnosu na jul. 

„Povećan obim trgovanja u navedenom periodu uslovljen je prvenstveno trgovinom od strane američkih investitora. Jedna od većih transakcija odrađena je trgovinom akcijama Societe Generale Banke AD, kada je jedan od navedenih američkih investitora kupio četieri odsto vlasništva ove banke, a promet koji je ostvaren ovom transakcijom iznosio je 780.971 eura, pokazao je mjesečni izvještaj Montenegroberze.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored Societe Generale banke AD, u avgustu se intenzivnije trgovalo i drugim kompanijama kao što su: Crnogorski Telekom sa čijim akcijama je ostvaren promet u iznosu od 292.974 eura i akcijama Jugopetrola AD Kotor sa kojima je ostvaren promet u vrijednosti od 200.371 eura. Odrađen je i jedan blok posao sa akcijama Montenegroprometa AD sa kojima je ostvaren promet u iznosu od 645.324 eura.

„Kada su u pitanju fondovi, u proteklom mjesecu je bilo veliko interesovanje za njihovim akcijama, prvenstveno akcijama PIF Trend sa kojima je ostvaren promet u iznosu od 1.294.543 eura. Četiri investiciona fonda iz USA su kupili 14,11 miliona akcija ili 7,38 odsto vlasništva investicionog fonda Trend. Akcije privatizacionog investicionog fonda Trend su u proteklom mjesecu zabilježile rast vrijednosti od 60,60 odsto“, saopšteno je iz Montenegroberze.

Važnp je istaći da se u prethodnom mjesecu po prvi put nakon transformacije četiri Privatizaciono investiciona fonda u otvorene i zatvorene fondove, trgovalo investicionim jedinicama otvorenog investicionog fonda Moneta sa kojim je ostvaren promet u iznosu 783.426 eura.

Veliko interesovanje za akcijama fondova vidi se i po kretanju indexa MONEX PIF koji je u proteklom mjesecu zabilježio rast vrijednosti uiznosu od 20,54 odsto, i na kraju avgusta se našao na nivou od 2.816,69 poena.

Index MONEX 20 je u proteklom mjesecu zabilježio rast vrijednosti  u iznosu od 0,34 odsto, dok je  u odnosu na isti period prethodne godine zabilježio rast vrijednosti od 11,32 odsto i zadnjeg dana u mjesecu se našao na nivou od 9.377,04 poena.

“Od početka godine pa zaključno sa 31. avgustom ostvaren promet u iznosu od 17.098.896 eura kroz 4.310 sklopljenih poslova što je 0,69 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvaren promet u iznosu od 17.217.535 eira. Jedan od razloga prometa koji je ostvaren prošle godine je veći broj trgovina sa blok poslovima. Prvenstveno blok poslom akcijama Aluminijskog Kombinata AD sa kojima je ostvaren promet u iznosu od oko četiri miliona EUR, kao i još četiri blok posla sa drugim kompanijama  i ostvareni promet u iznosu od oko 1,7 miliona eura”,  pojašnjeno je sa Montenegroberze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *