Azijske berze porasle, dolar ojačao

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros porasle četvrti dan zaredom, jer je ulagače ohrabrilo jačanje industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim ekonomijama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 2,5 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 odsto.

U Singapuru su cijene blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 odsto, ojačavši četvrti dan zaredom.

Premda nedostaje podsticaj s Wall Streeta, gdje se juče zbog praznika nije radilo, na azijskim berzama jutros vlada dobro raspoloženje, što se zahvaljuje jačanju ekonomije u SAD-u, evrozoni i Kini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon jučerašnjeg podatka da je u Kini PMI indeks industrijskih aktivnosti dostigao najviši nivo od aprila prošle godine, jutros je objavljeno da je PMI indeks uslužnog sektora blago skliznuo s 54,1 na 53,9 bodova. No, i dalje je čvrsto iznad nivoa od 50 bodova, koja ukazuje na jačanje tog sektora.

Ti su podaci otklonili strahovanja ulagača od pretjeranog usporavanja rasta druge po veličini svjetske ekonomije.
Stabilnost azijskih tržišta zahvaljuje se i odgađanju vojnog napada SAD-a i saveznika na Siriju, jer se čeka odluka američkog Kongresa po tom pitanju.

Zbog toga su zlato i japanski jen, koji slove za sigurna utočišta kapitala u nesigurna vremena, jutros ponešto oslabili. Cijena unce zlata skliznula je 0,2 odsto, na 1.392 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 98,48 na 99,46 jena, najviši nivo u mjesec dana.

Cijena evra prema japanskoj valuti porasla je, pak, na 131,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 129,95 jena.

I dok je prema jenu ojačao, kurs evra prema američkoj valuti pao je s jučerašnjih 1,3210 na 1,3180 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američki Fed već u septembru smanjiti podsticajne monetarne programe, pa bi američka centralna banka bila prva u svijetu koja bi, nakon dugog perioda vođenja ekspanzivne, zaoštrila monetarnu politiku.

S popuštanjem napetosti u vezi napada na Siriju, jutros su cijene nafte dodatno oslabile.

Nakon što je juče potonula za 1,15 dolara, jutros je terminska cijena ‘crnog zlata’ na berzi u New Yorku pala daljih 1,05 dolara, na 106,60 dolara po barelu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *