Počinje li burna jesen na valutnom tržištu?

Dodajte komentar

Nakon dva mjeseca neprekidnog jačanja, euro je prošle sedmice napokon oslabio u odnosu na američki dolar te možda nagovijestio promjenu trenda. Kurs EUR/USD je prošle sedmice pao nešto više od 1% te trenutno iznosi 1,3208.

Vijesti koje su prošle sedmice uticale na stanje na finansijskim tržištima su rast američkog BDP-a od 2,5% u drugom kvartalu ove godine, što je bilo osjetno više od očekivanih 2,2% te naravno situacija u Siriji. Svaka vijest o mogućoj vojnoj intervenciji ima uticaj na finansijska tržišta a najviše na cijenu nafte koja je bitna i za vrijednost američkog dolara.

Uz neizvjesnu situaciju na Bliskom Istoku u devetom mjesecu održati će se izbori u Njemačkoj koji su bitni za euro te dugoočekivani sastanak guvernera američkih Federalnih Rezervi na kojem će se odučiti počinje li se sa smanjenjem opsega programa otkupa obveznica ili još ne. Uz sve očekivane događaje vjerovatno će dogoditi i nekoliko neočekivanih koji će uticati na cijene finansijskih instrumenata pa možemo očekivati burnu jesen.

[widgets_on_pages id=”Baner”]”

Za ovu sedmicu je najavljeno neuobičajeno mnogo bitnih vijesti za valutno tržište pa cijele nedjelje možemo očekivati nagle i velike pomake na gotovo svim valutnim parovima. Događaji koji će najviše biti u fokusu su konferencija za novinare Evropske Centralne banke u srijedu te objava podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u petak. Uz to, centralne banke Britanije, Kanade i Australije objavljuju odluke o visini kamatnih stopa koje će takođe uticati na kurseve valuta navedenih zemalja. Tačan raspored svih najavljenih vijesti pratiti je moguće u ekonomskom kalendaru kojeg možete pronaći ovdje.

Budući da je prošle sedmice prekinut trend slabljenja dolara u odnosu na euro i britansku funtu, a očekuje se aktivna jesen, moguće je da je ovo početak jačanja dolara u odnosu na ove dvije valute te nastavak jačanja u odnosu na australijski, novozelandski i kanadski dolar.

EUR/USD se nalazi na značajnom nivou potpore na 1,3200 te ukoliko je probije, moguće je da će brzim tempom nastaviti padati prema 1,3000 a dugoročno čak i ispod. Britanska funta se gotovo uvijek kreće u istom smjeru kao i euro, te ima veći potencijal za pad nego za rast. Trenutni nivo od 1,5580 nije loša za prodaju i čekanje pada prema 1,5000 u odnosu na američki dolar.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na stranicama Admiral Marketsa. Analize možete pronaći na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag.oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *