Petrol s 1,9 mlrs. prihoda i 24,4 mil. eura dobiti u prvih 6 mjeseci

Dodajte komentar

Slovenačka energetska kompanija Petrol u prvoj je polovini ove godine ostvarila prihod od prodaje od 1,9 milijardi eura, što je 7 posto više nego u istom razdoblju lani, a čista dobit od 24,4 miliona eura povećana je za šest posto, objavio je u petak Petrol na internet stranicama Ljubljanske berze.

Prodato je 1,3 miliona tona proizvoda od nafte, što je povećanje od 13 posto u odnosu na lanjsko polugodišnje razdoblje. Prodaja zemnog plina povećana je za 8 posto i iznosila 72,8 miliona kubnih metara, a prodaja tekućeg plina za 4 posto – na 33.000 tona.

Petrol je u prvoj polovini godine prodao 2,2 teravatsati električne energije, što je 95 posto više nego u istom razdoblju lani. Prodajom trgovačke robe u prodavnicama u okviru njegovih servisa ostvaren je prihod od 224,7 miliona eura, što je pad od pet posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Od 469 Petrolovih servisa najviše ih je u Sloveniji (316), u Hrvatskoj (95) i BiH (37).

U saopštenju uprave i nadzornog odbora Petrola, uz izvještaj o polugodišnjem poslovanju, navodi se da je ostvaren dobar poslovni rezultat uprkos zaoštrenim ekonomskim prilikama u Sloveniji i Hrvatskoj koje predstavljaju dva glavna tržišta Petrola, a na kojima je prisutan pad ekonomske aktivnosti, zaposlenosti i privatne potrošnje, uz povećanu nelikvidnost i smanjenu platnu disciplinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *