Gubitak Gorenja 7,8 miliona €

Dodajte komentar

Grupa Gorenje je u prvoj polovini 2013. imala gubitak od 7,8 miliona uvra, što je u skladu sa godišnjim planom poslovanja, rečeno je na skupštini Gorenja.

Polugodišnji prihodi grupe su iznosili oko 590 miliona eura što je za 2,7 odsto manje nego u istom periodu 2012.

Ocijenjeno je da su na poslovanje grupe uticali pad prodaje kućnih aparata na evropskom tržištu od 1,2 odsto, slabljenje nekih nacionalnih valuta prema euru, a prije svega srpskog dinara, ruske rublje, švedske krune i australijskog dolara, kao i seljenje proizvodnje na druga tržišta.

Gorenje je od prodaje kućnih aparata ostvarilo oko 85 odsto svih prihoda. Rast prodaje te robe je bio 1,4 odsto, čemu je najviše doprinio porast izvoza u Rusiju, Ukrajinu, i Hrvatskoj, ali i u Njemačku, koja je pored Rusije, za tu slovenačku grupu jedno od najvećih tržišta, prenosi b92.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prodaja u istočnoj Evropi je povećana za 7,6 odsto, ali je zbog negativnih kursnih razlika porast prihoda iznosio 7,1 odsto. Povećanjem prodaje Gorenje je ojačalo svoj položaj u istočnoj Evropi i tržišno učešće povećalo sa 0,29 na 3,56 odsto.

U izvještaju o poslovanju navedeno je da je Gorenje novac od prodaje nekoliko nepokretnosti u Sloveniji, Francuskoj i Češkoj, koristilo za razduživanje.

Najavljeno je da će Gorenje u narednim danima u fabrici u Velenju početi da proizvodi mašine za sudje, što je do sada radjeno u fabrici slovenačke grupe u Švedskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *