Merkelova: “Nismo smjeli da pustimo Grke u €”

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angel Merkel smatra da Grčku nikada nije trebalo pustiti u eurozonu čime još jednom potvrdila svoj izuzetno čvrst stav o finansijama u EU.

Krivicu za to što se zemlja koja je među onima koji su najviše osjetili krizu našla u eurozoni svalila je na svog prethodnika Gerharda Šredera.

“Grčkoj nikada nije trebalo dozvoliti da uđe u eurozonu. Šreder ih je prihvatio 2011. i oslabio Pakt stabilnosti. Obje odluke su bile fundamentalno pogrešene i početne tačke naših sadašnjih nevolja”, rekla je Merkelova.

Njemačka kancelarka je u predizbornom obraćanju svojim pristalicama ponovila stav da se zalaže za snažnu jedinstvenu valutu u Evropi, ali je navela da se to može postići samo kroz reforme u uzdrmanim zemljama kakva je Grčka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Jedinstvena valutna zona je takvo blago, takav blagoslov, da tu nema mjesta nikakvoj sumnji. Zato je euro mnogo više od valute. Zato smo i pokazali solidarnost, ali je solidarnost uvijek povezana sa odgovornošću za reformama u zemljama koje su iskusile našu solidarnost”, rekla je Merkelova.

Izjave najuticajnijeg lidera EU stigle su samo nekoliko dana nakon što je njen ministar finansija Volfgang Šojble priznao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket pomoći.

Kako se Njemačka javnost uglavnom protivi daljem pomaganju zemalja u krizi, to je izazvalo negodovanje, a Merkelova je rekla da se ne zalaže za dalje otpisivanje grčkog duga, jer bi to moglo da dovede do novog nepovjerenja u eurozonu, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *