Centralna banka Engleske spremna za nove podsticajne mjere

Dodajte komentar

Centralna banka Engleske (BoE) je spremna na pokretanje novih stimulativnih mjera, u slučaju da tržišna očekivanja o višim kamatnim stopama ugroze ekonomski oporavak zemlje, izjavio je danas guverner BoE, Mark Karni.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Monetarni komitet BoE prošlog mjeseca najavio veliki zaokret politike, uz uputstva kada bi se moglo očekivati podizanje rekordno niskih troškova zaduživanja, prenosi Frans pres.

Monetarni komitet je u avgustu odlučio da neće podizati referentnu kamatnu stopu sa 0,50 odsto sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na granicu od sedam odsto.

Prema predviđanjima BoE, nezaposlenost vjerovatno neće pasti u naredne tri godine, međutim, neki drugi pozitivni ekonomski podaci ubijedili su trgovce da bi centralna banka mogla početi sa podizanjem kamatnih stopa od sredine 2015. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Karni je u svom današnjem obraćanju upozorio da bi tržišne spekulacije o budućnosti kamatnih stopa mogle naštetiti kratkom oporavku ekonomije.

BoE je od marta 2009. upumpala 375 milijardi funti (436 milijardi dolara) u ekonomiju s ciljem podsticanja kreditiranja i pokretanja rasta, i snizila referentnu kamatnu stopu na rekordni minimum od 0,5 odsto. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *