Projekat 1.000 plus stanova nastavlja se naredne godine

Dodajte komentar

Projekat 1.000 plus stanova biće nastavljen naredne godine. Počeli su pregovori sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope koja je dala polovinu novca za prethodni projekat, a tek slijede razgovori sa crnogorskim građevinarima i bankarima.

Detalji novog projekta još su nepoznati. Zna se da će najvjerovarnije biti ponuđeno duplo manje sredstava nego prošli put.

“Imajući u vidu činjenicu da u Crnoj Gori postoji veliko interesovanje za nastavak projekta 1.000 plus stanova, ministarstvo održibvog razvoja i turizma radi na pokretanju inicijative za realizaciju istog projekta. S obzirom na sve pripremne aktivnosti koje treba da se realizuju, mogu reći da će nastavak projekta najvjerovatnije uslijediti sredinom 2014. godine”, kazala je za TV Vijesti Radmila Lajnović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, prenosi portal CDM.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Građevinarima načelno dobro zvuči priče 1.000 plus, čak i onima koji nijesu učestvovali prošli put u projektu.

“Jedan tako veliki projekat jeste interesantan i to za nas, ali opet to sa druge strane zavisi od uslova”, rekla je za TV Vijesti PR građevinske kompanije “Čelebić” Maja Krstajić.

O uslovima je još rano govoriti jer slijede pregovori sa finansijerima, građevinarima i bankarima.

U Ministartvu održivog razvoja i turizma poručuju da će učiniti sve da omoguće građanima najmanje iste uslove kao prethodni put.

“Mi ćemo se potruditi da to budu najpovoljniji mogući uslovi, što se tiče roka otplate, kamatne stope. Kao i prethodne godine, Vlada Crne Gore će, nadam se, obezbijediti subvenciju kamatne stope kao što je bilo u 1.000 plus, koja je bila 4,9 odsto što je vrlo povoljno u ovim trenutnim uslovima”, istakla je Lajnović.

Međutim, stanova će biti manje nego prošli put.

“U planu je realizacija sličnog projekta ali u mnogo manjem finansijskom obimu nego prethodni. Mislim da će biti 50 odsto ukupne vrijednosti prethodnog projekta”, dodala je ona.

Prethodni projekat bio je težak 50 miliona eura. Po uslovima povoljnijim od tržišnim, tada su od ukupno 1.000, kupljena 433 stana. Građani su sami birali banku i investitora. Glavne povoljnosti bile su fiksna kamatna stopa od 4,9 odsto godišnje i period otplate od 20 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *