Brazil zapošljava 4000 kubanskih ljekara

Dodajte komentar

Brazilska vlada je zaposlila 4000 kubanskih ljekara u okviru programa zapošljavanja stranih ljekara osmišljenog zbog pomanjkanja radne snage u javnom sektoru, objavilo je u srijedu brazilsko ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravlja Alexandre Padilha potpisao je sporazum o saradnji putem Panameričke zdravstvene organizacije kako bi se pristupilo kolektivnom zapošljavanju bez uplitanja kubanske vlade.“Zahvaljujući tom sporazumu s Kubom, primili smo ljekare koji odgovaraju kriterijumima utvrđenim u ministarstvu zdravlja. Ministarstvo je tražilo ljekare s profesionalnim i međunarodnim iskustvom, posebino u zemljama portugalskog govornog područja”, obznanilo je ministarstvo novinarima, prenosi portal Seebiz.

Prva grupa od 400 ljekara stići će u zemlju krajem sljedeće sedmice i biće na procjeni tri sedmice. Ostatak će doći u grupama do kraja godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada će svakom kubanskom ljekaru isplatiti iznos od 10.000 reala (oko 3140 eura) u okviru programa “Više ljekara”, pokrenutog u julu, kojem je cilj zaposliti ljekare u manje atraktivnim gradovima u unutrašnjosti zemlje ili na periferiji velikih metropola.

Četiri hiljade kubanskih ljekara radiće u 700 mjesta na sjeveru i sjeveroistoku Brazila, u najsiromašnijim područjima zemlje koja pate od teškog deficita zdravstvenih službi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *