Njemci 20 godina dogovarali cijenu piva

Dodajte komentar

Njemačke pivare suočene su sa optužbom da su napravile kartel i posljednjih 20 godina dogovarale cijenu piva, piše njemački list Focus, a prenosi B92.

U izvještaju Savezne kancelarije za zaštitu tržišta, u koji je Focus imao uvid, njemačke pivare su namještale cijenu omiljenog pića Nijemaca i sada im prijeti kazna od nekoliko stotina miliona eura.

Kako list navodi, u januaru ove godine Folker Kuhl, direktor Veltins pivare je rekao da su se prvo najveći proizvođači dogovorili da podignu cijene piva i da su zatim u taj dogovor uključivali i manje proizvođače.

Sumnje o postojanju pivskog kartela u Njemačkoj prisutne su već neko vrijeme, ali najnovije informacije otkrivaju koliko bi ova afera mogla da bude velika. Sumnja se da se njemački pivarski konglomerati o cijenama dogovaraju već skoro dvije decenije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Focus navodi da se do sada sumnjalo da je nedozvoljeni kartel njemačkih pivara postojao u peridu od 2006. do 2008. godine, ali da izvještaj Savezne kancelarije za zaštitu tržišta ima više od 100 strana dokumentacije o istrazi i da bi sve ovo moglo da bude samo vrh ledenog brijega.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *