Island: Turizmom i ribarstvom protiv ekonomskog kolapsa

Dodajte komentar

Islandski vilenjaci i glečeri pomažu u oporavku ekonomije te zemlje nakon njenog neuspješnog izleta u svijet međunarodnog bankarstva, navodi agencija Bloomberg.

Nakon što je 2008, posle kolapsa tri najveće banke, njegova ekonomija ostala u ruševinama, Island se vraća korijenima svog privrednog rasta: ribarstvu i privlačenju turista pomoću glečera i vulkana. Lokalci se takođe okreću islandskom folkloru, bogatom pričama o vilenjacima i drugim stvorenjima, da bi privukli novac iz inostranstva. Zahvaljujući padu krune od oko 90 odsto do 2007, napori su počeli da donose plodove.

Broj posjetilaca ostrva porastao je za 38 odsto od 2010. do 2012, kada je iznosio 673,000 ljudi, dvostruko više u odnosu na populaciju Islanda, pokazuju podaci iz turističkog sektora. Islandski Zavod za statistiku navodi da je broj novootovorenih preduzeća u oblasti turizma skočio za 41 odsto od 2008.

“Sve više ljudi želi da pobjegne od svega, da imaju priliku da budu sami u prirodnim prostranstvima”, navodi Birgir Omar Haraldsson, izvršni direktor kompanije Norduflug, koja helikopterima prevozi ljude na piknike na glečerima i drugim teško dostupnim mestima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Turizam je prošle godine činio 6,2 odsto bruto domaćeg prozivoda Islanda (BDP), 0,9 odsto više u odnosu na 2011. i 1,7 odsto više u odnosu na 2010. Taj sektor pruža značajan doprinos BDP-u, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 14 milijardi dolara.

Tradicionalni mamci za turiste uključuju gejzire, od kojih najveći, Veliki gejzir, uglavnom miruje od 1915, kao i termalne bazene kao što je Plava laguna.

Ova zemlja u novembru prošle godine zbog turizma je razmišljala i da promeni samo ime zemlje.

Kako navodi bonitetna agencija Fitch, Island se na nekonvencionalan način izborio sa krizom, odbivši da spasi posrnule banke. Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će islandska privreda ove godine porasti za 1,9 odsto, a iduće za 2,1 odsto, zahvaljujući izvozu i domaćoj potrošnji. Nezaposlenost će u 2014. pasti na 4,6 odsto, predviđa fond, prenosi Bizlife.

Potrebne su investicije da bi turizam donosio veće prihode tokom cijele godine, navodi predsjednik i izvršni direktor grupacije Islander, koja obuhvata aviokompaniju i lanac hotela, Bjorgolfur Johansson. Prema njegovom mišljenju, Island može da udvostruči ili utrostruči broj gostiju koji dolaze da istraže tu zemlju.

Prošle godine, broj hotelskih ležaja porastao je za 6,9 odsto na 22.525 u ukupno 368 hotela, a procjenjuje se da je potrebno uložiti 24 milijarde kruna (202 miliona dolara) do 2020. da bi se izgradilo još 1.600 soba samo u Rejkjaviku, da bi se izašlo u susret rastu broja posjetilaca.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *