Uskoro novac za beneficirani staž radnicima KAP-a

Dodajte komentar

U narednih 15 dana trebalo bi da bude uplaćen novac za beneficirani radni staž za 240 radnika Kombinata aluminijuma Podgorica KAP kojima je to uslov za odlazak u penziju, kazao je Pobjedi advokat Zoran Piperović.

Piperović zastupa zaposlene KAP-a koji su stekli pravo na starosnu penziju posljednjim izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

On se juče sastao sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem i predsjednikom Privrednog suda Draganom Rakočevićem sa kojima je razgovarao o novcu iz stambenog fonda koji, uz otpremnine, potražuju njegovi klijenti.

„Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo i vidimo kako najbrže da se dođe do tog novca. Mislim da će jedini put biti taj što ću ja da tužim državu i KAP za naknadu u kojoj tražim da se per capita da određena suma novca na ime izdvajanja za stambenu izgradnju“, tvrdi advokat Piperović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima on će „ovih dana“ razgovarati sa stečajnim upravnikom KAP-a kako bi utvrdio da li ima radnika koji su dobili stambeni kredit ili stan, jer u tom slučaju nemaju pravo na novac iz stambenog fonda.

„Taj spisak moramo da revidiramo jer ih ima mnogo, oko 240. I onda bi najvjerovatnije bila tužba, ali u svakom slučaju to je ostavljeno otvoreno i dogovoreno je da se vidimo Rakočević, Perišić i ja u ovih 15 dana makar još dva puta“, kazao je Piperović.

On je podsjetio da je prošle sedmice razgovarao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem o otpremninama, prenosi cdm.

„Oni su voljni da to urade, s tim što mora da bude urađen rebalans budžeta. Politička volja postoji da se ljudima da ono što se dalo svima, da se izađe radnicima u susret, jer, ruku na srce, za otpremnine nema sad mnogo zakonskog osnova“, rekao je Piperović.

Vođa menadžerskog tima u KAP-u Nebojša Dožić potvrdio je Pobjedi da bi novac za beneficirani radni staž mogao da bude uplaćen u narednih 15 dana.

„To je najbitnije od svega. Ako nema beneficiranog staža, onda nema ni penzija“, rekao je on.

Dožić je prošle sedmice, nakon susteta sa Kavarićem, kazao medijima da KAP nema novca za isplatu beneficiranog radnog staža i da su tražili pare od Vlade.

Za uplatu beneficija za 240 radnika potrebno je oko 2,2 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *