HNB: Nenaplativo 6 milijardi eura kredita

Dodajte komentar

Udio takozvanih “loših” kredita u Hrvatskoj nastavlja sa rastom i krajem juna premašio je 15 posto. Hrvatske banke ne mogu da naplate skoro 6 milijardi eura.

Od ukupno 286,4 milijarde kuna kredita krajem juna ove godine, 15,11 odsto ili 43,3 milijarde kuna, odnosno 5,7 milijardi eura je u kategoriji djelimično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.Ukupni iznos loših kredita u odnosu na kraj prošle godine porastao je za nešto više od 3,7 milijardi kuna, a udio loših kredita u ukupnim kreditima za 1,18 postotnih bodova, s 13,93 krajem 2012. na 15,11 odsto krajem juna ove godine.

Podaci centralne banke pokazuju da je kod kredita građanima udio loših kredita 10,33 odsto, a da i dalje znatno veće probleme sa servisiranjem kredita imaju preduzeća kod kojih je udeo tih kredita u ukupnim kreditima 26,89 odsto, prenosi Bizlife.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stanovništvo je najviše zaduženo putem stambenih i gotovinskih kredita, a podaci HNB o kvalitetu kredita po valutama, pokazuju nadprosečnu rizičnost naplate kredita odobrenih u kunama bez valutne klauzule.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *