EK će pratiti stanje u deset najvećih slovenačkih banaka

Dodajte komentar

U deset slovenačkih banaka, uključujući i najveće koje su u državnom vlasništvu, sprovešće se provjera i pregledati kvalitet njihovih sredstava, objavila je u ponedjeljak slovenačke centralna banka, dodavši da se time ispunjava preporuka Evropskog vijeća iz juna ove godine.

Uz predstavnike slovenačke centralne banke i ministarstva finansija, u odboru koji će pratiti provjeru stanja u bankama biće i posmatrači Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) te Evropske kancelarije za nadzor banaka (EBA).Kako je saopštila slovenačka centralna banka, stresnim testovima i pregledu kvaliteta sredstava biće po preporuci EU-a podvrgnute Nova ljubljanska banka (NLB), Nova kreditna banka Maribor (NKBM) i Abanka Vipa, te još sedam banaka: Banka Celje, Gorenjska banka, Probanka, Factor banka, Unicredit banka Slovenija, Hypo Alpe Adria Bank in Raiffeisen banka.Za sprovođenje stresnih testova imenovana je kompanija Oliver Wyman, a za pregled kvaliteta sredstava u bankama kompanije Deloitte, te Ernst&Young. Obaviće će se i nezavisna procjena vrijednosti nekretnina kojima raspolažu banke, a svi rezultati pregleda stanja banaka trebali bi biti poznati do kraja godine.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako prenose slovenački mediji, stresni testovi u bankama i provjera kvaliteta njihovih sredstava trebalo bi da pokažu koliko bi im dodatnog kapitala trebalo prema različitim scenarijima razvoja situacije na finansijskom tržištu do 2015. i koliko su opterećene lošim kreditima.

Kako navode mediji, to je povezano sa zahtjevom Evropske komisije da se u bankama u kojima je vlasnik država sprovede nezavisna revizija još prije nego se njihovi loši krediti prebace na tzv. lošu banku, a one saniraju obveznicama s državnom garancijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *