Za javne funkcionere neće važiti bankarska tajna

Dodajte komentar

Komisija za sprječavanje konflikta interesa za koji dan biće umrežena sa bazom podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, čime će biti u mogućnosti da dobije podatke o tome koji javni funkcioneri posjeduju brodice, jahte, auta, vazduhoplove, kazao je za Pobjedu predsjednik te Komisije dr Slobodan Leković.

Umrežavanje će omogućiti i provjeru koji funkcioneri imaju firme, odnosno koliko njih su osnivači, vlasnici, suvlasnici, izvršni direktori.

Od naredne godine, Komisija će najvjerovatnije imati mogućnost da prati i stanje na bankovnim računima javnih funkcionera i takva obaveza ove institucije trebalo bi da bude ugrađena u nove izmjene Zakona o sprečavanju konflikta interesa, planiranim za prvu polovinu naredne godine.

Leković je istakao da je institucija na čijem je čelu, koja postoji devet godina, opravdala postojanje, te da se pokazala kao nezaobilazan činilac, prva karika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema evidenciji od 1. avgusta 2013. godine, Crna Gora ima 3.664 javnih funkcionera, od kojih su 1.471 državna, a 2.193 lokalna funkcionera. Od ukupnog broja, 3.517 ili 96 odsto javnih funkcionera dostavilo je izvještaj o prihodima i imovini za 2012/13. godinu, od kojih državni 1.437, a lokalni 2.080.

Na osnovu podataka koje je Komisija do sada provjerila, ustanovljeno je da je 14 odsto funkcionera nije prijavilo tačne podatke. Leković ističe da „taj procenat mora da bude smanjen ispod deset odsto“, a to će biti moguće kada bude zaokruženo umrežavanje sa drugim institucijama i državnim organima“.

Prema njegovim riječima posljednji čin u kontroli imovine javnih funkcionera jeste provjera bankovnih računa.

– To je ozbiljan posao, i tu su nam ruke za sada sputane, s obzirom na bankarsku tajnu. Vidjećemo kakva će rješenja biti usvojena u novom zakonu, odnosno izmjenama sadašnjeg, koji treba da bude donijet do polovine naredne godine. Sigurno je da ćemo i u kontroli bankovnih računa imati određena ovlašćenja, s obzirom da su za takvu obavezu Komisije sredstva obezbijeđena kroz IPA program. Pomagaće nam njemački eksperti, koji su tu već nekoliko mjeseci, i biće tu dok budemo radili na novom zakonu – kaže Leković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *