U Crnoj Gori 35.000 ljudi radi na crno

Dodajte komentar

U Crnoj Gori 35.000 građana radi na crno, odnosno bez ugovora o radu, dok je ranije taj broj iznosio 40.000, kazao je istraživač ljudskih i radničkih prava Radoje Lakušić.

„Prema podacima državnih institucija 170.000 radnika ima ugovor, dok je na određeno vrijeme angažovano njih oko 50.000, od čega blizu 40.000 suprotno Zakonu o radu, i desetak hiljada sezonskih radnika u skladu sa zakonom“, kazao je Lakušić Danu.

On tvrdi da je najveći problem radnika što se gotovo svi u Crnoj Gori nalaze na prinudnom radu.

„Sa sigurnošću tvrdim da skoro svaki radnik u Crnoj Gori radi pod stalnom prijetnjom od otkaza, raskida ugovora o radu, nezakonitog proglašenja tehnološkim viškom sa obaveznom minimalnom otpremninom od 165 eura, pogoršanjem uslova rada“, istakao je Lakušić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Lakušić navodi da se slobodno može konstatovati da radnička klasa kao društvena kategorija gotovo i ne postoji, da nestaje organizovano, tiho i namjerno postepenom privatizacijom privrednih proizvodnih preduzeća, njihovim prethodno planiranim uništavanjem i pripremama za prodaju pod povoljnim uslovima, najčešće unaprijed poznatim kupcima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *