Zašto je Bill Gates zaradio 6 puta više nego Steve Jobs?

Dodajte komentar

Rivalstvo između Steve Jobsa i Bill Gatesa dominiralo je kompjuterskom industrijom decenijama.

Pa iako je danas jedan od njih pokojni, a drugi van svijeta finansija – pobjeda Gatesa je očigledna. Ona je u stvari toliko velika da se direktor i suosnivač “Microsofta” mogu pohvaliti sa značajno više novca od Jobsove supruge (koja je poslije smrti supruga naslijedila 11 milijardi dolara).

Razlog za Gatesovu pobjedu ipak ne treba tražiti u genijalnosti, već prosto u vještini finansijskog spekulisanja, koju Jobs (za razliku od Gatesa) nikada nije imao.

Proizvođač “Windowsa” nikako nije uspješnija kompanija od “Applea”: nije joj čak ni blizu. “Microsoft” na berzi vrijedi nevjerovatnih 280 milijardi dolara, ali ga ”Apple” daleko nadmašuje sa procjenom vrijednosti od 400 milijardi. Razlog za to je prosto u tome što “Microsoft”, koji je lider u proizvodnji PC-ja, nikada nije bio spreman da kao “Epl” eksperimentiše sa mobilnim telefonima i tablet računarima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pa zbog čega je onda Gates toliko bogatiji od Jobsa?

Microsoftovi vlasnici uradili su sjajan posao kada su uspjeli da zadrže veliki dio akcija kompanije nakon što je ista prvi put ponuđena na berzi, dok je Jobs, s druge strane, izgubio većinu akcija u Apple-u kada je “izguran” iz kompanije.

Nakon toga, vlasnik “Apple-a” je, 1986. godine, kupio akcije “Pixara”, kompanije koja nam je dobro poznata po animiranim filmovima. Uspjeh u “Pixaru” dao je vjetar u leđa Jobsovom povratku u matični “Apple”, ali i nakon povratka on je bio vlasnik tek dijela kompanije.

Konačan krah Steve Jobsa desio se nakon što je zbog niza nelegalnih radnji koje je kompanija preduzela kako bi ga vratila na čelo uprkos interesima akcionara, Jobs do kraja života morao da radi u Apple-u za samo dolar godišnje.

U stvari, Jobsa je na listi ekstremno bogatih držao ne “Apple” već akcije koje je imao u “Disneyju”. Za sve to vrijeme Gates je strpljivim finansijskim mešetarenjem daleko nadjačao svog suparnika, mada njegova genijalnost nije bila ništa veća (a mnogi će reći da je bila i znatno manja) od Jobsove, prenosi portal 24sata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *