Njemačka ubrzala rast, Francuska izašla iz recesije

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u drugom tromjesečju za 0,7 odsto, u odnosu na prethodni kvartal pokazali su podaci Federalne agencije za statistiku.

Analitičari u anketi Blumberga prognozirali su rast njemačke privrede od 0,6 odsto. Na godišnjem nivou BDP zemlje povećan je u prethodnom tromjesečju za 0,5 odsto, osjetno iznad očekivanih 0,2 odsto.

Kako navodi BBC, jak rast njemačke ekonomije pojačava nadanja ekonomista da je evrozona na izlasku iz recesije.

U prvom kvartalu, prema revidiranim podacima, njemački BDP se nije promijenio i snižen je za 0,3 odsto na godišnjem nivou.

Rast njemačke privrede u drugom tromjesečju bio je u znatnoj mjeri uslovljen visokom domaćom tražnjom, navodi Destatis.

I potrošački i državni rahodi povećani su u drugom kvartalu u odnosu na prvi, a investiciona aktivnost je osjetno porasla.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Francuska je izašla iz blage recesije, zabilježivši snažniji od očekivanog privredni rast od 0,5 odsto u drugom kvartalu, što je najbolji rezultat u posljednje dvije godine, pokazali su danas zvanični podaci u Parizu.

Francuska vlada, koja se bori sa rastom nezaposlenosti i javnog deficita, navodi da vijesti predstavljaju prekretnicu nakon negativnog privrednog rasta iz prethodna dva tromjesečja, prenijela je agencija France Press.

Ministar finansija Pierre Moskovici navodi da podaci potvrđuju kraj recesije u francuskoj ekonomiji i predstavljaju ohrabrujuće znake oporavka.

Privredni rast ostvaren je, prije svega, zahvaljujući rastu domaće potrošnje, naveo je Zavod za statistiku u Parizu.

Industrijska proizvodnja takođe je porasla, ali je pad investicija ograničio značajniji rast, dodao je Zavod.

Nakon ranije prognoze da će ekonomija ove godine potonuti za 0,1 odsto, Zavod sada očekuje rast od 0,1 odsto za 2013.

Međutim, nema znakova da blagi privredni rast utiče na nivo zaposlenosti, budući da su odvojeni podaci Zavoda pokazali da je u drugom kvartalu bez posla samo u oblasti komercijale ostalo 27.800 ljudi.

Predsjednik Francois Hollande obećao je da će preokrenuti situaciju na polju nezaposlenosti do kraja godine, nakon što je broj nezaposlenih dostigao rekord od nešto ispod 3,3 miliona.

Održiv privredni rast je neophodan da bi Francuska spustila javni deficit u granice EU od maksimalno tri odsto. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *