Šest miliona djece u Njemačkoj "zaradi" pet mlrd. eura godišnje

Dodajte komentar

Djeca u uzrastu od šest do 13 godina u Njemačkoj raspolažu godišnje ukupno s pet milijardi eura. Naime, istraživanje je pokazalo da mališani u ovom uzrastu godišnje kroz redovni džeparac koji dobijaju od roditelja i kao nagradu za sitne poslove u porodici ili kod prijatelja zarade godišnje 1,87 milijardi eura.

Još 780 miliona eura otpada na poklone u novcu koje djeca dobijaju za rođendane, Božić i Uskrs. Na štednim knjižicama djece u uzrastu od šest do 13 godina nalazi se još oko 2,3 milijarde eura.

U prosjejku deca dobijaju džeparac od 27 eura mjesečno, za rođendan 64, Božić 80 i za Uskrs u prosjeku 25 eura. Samo sedam odsto djece za rođendan i praznike ne dobija uopšte novčane poklone.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Njemačkoj ima oko šest miliona djece u dobi od šest do 13 godina.

Svako drugo njemačko dijete između šest i 13 godina ima svoj mobilni telefon, a 13 odsto djece ima skupi smartfon.

Dvije trećine mlađe školske djece (u Njemačkoj se u školu polazi sa šest godina) posjeduje sopstveni računar ili tablet ili ima slobodan pristup aparatima roditelja. Svako drugo dijete koristi internet svakodnevno ili više puta sedmično.

Njemački mališani imaju punu slobodu kada je riječ o kupovini, od patika preko knjiga do školskog ranca smiju sami da odaberu šta žele. Ogromna većina kaže i da zajedno s roditeljima, braćom i sestrama učestvuje i u odlukama o većim porodičnim kupovinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *