Kinesko – indijski rat za Afriku

Dodajte komentar

Kina i Indija su u žestokoj borbi za osvajanje poslova na Crnom kontinentu, pišu “Večernje novosti”. Peking povećao obim posla 20 puta. Za razliku od devedesetih godina prošlog veka, kada je kraj Hladnog rata umanjio interese, posebno SAD i Evrope za Afriku, 21. vijek označio je početak nove trke za prevlast u njoj, navodi ovaj list.

Najprije je Japan vidio šansu na ovom tržištu i počeo da intenzivira ekonomske i trgovinske veze s kontinentom. Ali rastući domaći budžetski deficit primorao je Japan na povlačenje. Partnerstvo Afrike i Kine, koje seže do šezdesetih godina prošlog vijeka, podstaknuto naglim ekonomskim uzletom Pekinga, dobilo je šansu. Agresivni prodor Kine na afrički kontinent tokom prve decenije ovog vijeka dao je izuzetne rezultate. Bilateralni obim trgovine sa srkomnih 11 milijardi dolara 2000. godine porastao je 2012. na čak 200 milijardi dolara.

Peking je bio toliko aktivan da je uspio da preuzme od Vašingtona vodeće mjesto kao afrički trgovinski partner. Odluka novog kineskog predsjednika Si Đinpinga da Afrika bude njegova prva inostrana destinacija koju će posjetiti ove godine ilustruje značaj koji Peking pridaje ovom tržištu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U međuvremenu, rast doživljavaju još neke ekonomije, pa bitka za afričko bogatstvo postaje komplikovanija ulaskom Brazila, Južne Koreje i Indije na ovo tržište. Zaoštrava se posebno između najjače Kine i Indije, koja pokušava da je stigne.

Indija je na ovom kontinentu prisutna 200 godina, ali zasad, sa obimom trgovine od 65 milijardi dolara, ne može da konkuriše Kini sa 200 milijardi dolara.

Obrazlažući razloge disproporcije između dva najveća inostrana konkurenta analitičari primećuju razlike u njihovom pristupu poslovima u Africi. Kineske kompanije su aktivne širom kontinenta velikim infrastrukturnim projektima, uključujući luke, željeznice i sportske stadione. Nasuprot tome, indijske inicijative svode se na individualne kompanije koje teže da se prošire u telekomunikacijama, poljoprivredi, automobilskoj industriji i obrazovanju.

Tajna kineskog uspjeha, kako primjećuje britanski BBC, leži u činjenici da iza poslova stoji država, dok u slučaju Indije ona izostaje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *