Erste "cilja" da kupi neku manju banku u Srbiji

Dodajte komentar

Uprkos nepredvidivom regulatornom i ekonomskom okruženju, Erste Grupa ne želi da ode iz Mađarske, kaže izvršni direktor Erste Grupe, a mogućnosti za svoje proširenje u regionu centralne i istočne Evrope vidi uglavnom u Srbiji i Poljskoj.

– Političari imaju tendenciju da traže žrtvenog jarca pa često u toj namjeri ciljaju na bankarski sektor. To, međutim, nije dobra strategija, jer nijedna država ne može da postigne ekonomski rast bez banaka – izjavio je za mađarski sajt investor.hu izvršni direktor Erste Grupe Andreas Treichl. On veruje da postoji šansa da će se percepcija banaka poboljšati u Evropi, ali je takođe i ponovio da je Erste najteže oporezivana banka u svijetu, kao i da je njena profitabilnost u Mađarskoj doživjela ozbiljan udarac zbog mjera štednje koje je uvela mađarska vlade.

CIE banke nisu slabe uopšte i njihova pozicija kapitala je “izuzetno dobra, njihova likvidnost je visoka i ne treba im pomoć države”, istakao je Treichl, prenosi Kamatica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Ogroman problem koji moramo prihvatiti, pogotovo u Mađarskoj, je visok odnos kredita ispoljenih u švajcarskim francima. Napomenuo sam još 2007. tadašnjoj mađarskoj vladi i Centralnoj banci da bi trebalo da se zaustavi kreditiranje u stranoj valuti, ali nisu me slušali – rekao je direktor Erste Grupe.

U razgovoru sa novinarima Treichl je o planovima za eventualne akvizicije u regionu CIE naglasio da se posebno posmatra tržište Poljske i Srbije, s tim da vlasnici u Poljskoj precjenjuju svoje banke, dok će u Srbiji potencijalni cilj biti neka manja banka koja posluje sa stanovništvom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *