Slovenija zbog krize prodaje 15 državnih kompanija

Dodajte komentar

Dugotrajna finansijska i bankarska kriza prinudila je slovenačku vladu da stavi na prodaju 15 državnih kompanija i banaka, piše Wall street journal Europe.

U strahu od gubitka likvidnosti nacionalnog finansijskog sistema i zbog lošeg stanja banaka, vlada Slovenije pokušava da popravi situaciju prodajom državne imovine, navodi se u tekstu.

Među preduzećima stavljenim na prodaju su Luka Kopar, preduzeće Telekom Slovenije, proizvođač sportske opreme Elan, proizvođač cipela Peko, energetsko preduzeće Petrol, fabrika lijekova i kozmetike Krka. Od prošle godine vlada bezuspješno pokušava da proda 75 odsto udjela u neprofitabilnom nacionalnom avioprevozniku Adria airways, podsjeća Wall street journal.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najslabija karika u privredi Slovenije su banke. Tri vodeće banke imaju nevraćenih kredita u iznosu od 9,2 milijardi dolara, što je 20 odsto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda te zemlje, sa dva miliona stanovnika, prenosi Capital.

Slovenačka vlada nije navela koliko očekuje da dobije od prodaje, a nezavisni stručnjaci procjenju da bi program privatizacije mogao da donese u budžet između 500 miliona i 750 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *