Kako je grad nauke postao ruska prijestonica votke?

Dodajte komentar

Svaki žitelj poznatog sibirskog grada nauke – Koljcovo – godišnje nabavi i popije, u prosjeku, više od 102 litare votke, ili 10 puta više od prosjeka na nivou cijele Rusije.

Koljcovo koje se nalazi u blizini Novosibirska, a za vrijeme postojanja bivšeg Sovjetskog saveza je proglašeno za jedan od najvažnijih naučnih centara u zemlji, sada je po prosječnoj potrošnji votke bez premca među stanovnicima svih većih i poznatih ruskih naselja.

Kako navodi portal Finmarket, u Koljcovu je sada fabrika za proizvodnju votke i drugih alkoholnih pića jedno od najvećih i najuspješnijih preduzeća.

Ruski sociolozi i psiholozi su objavili, proučavajući razloge zbog kojih se u Sibiru sada, ali i u vrijeme postojanja bivšeg Sovjetskog saveza, pilo mnogo votke da na to i te kako utiče tradicija povećane upotrebe alkohola u tom kraju zbog oštre klime. Ali, sklonost tom i drugim žestokim pićima značajno je porasala i poslije sloma, jer su mnogi ljudi, ostavši bez posla i redovne zarade, utjehu potražili u alkoholu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podaci ruske državne statistike – Rostat – pokazuju, inače, da žitelji desetomilionske ruske prijestonice Moskve nabavljaju, u prosjeku, manje od sedam litara votke godišnje, dok je prodaja i upotreba tog pića u Sankt Peterburgu nešto veća.

Najveći „trezvenjački pojas“ Rusije, koja se prostire na teritoriji većoj od 17 miliona kvadratnih kilometara i ima, prema najnovijim procjenama, oko 143 miliona stanovnika, nalazi se na sjevernom Kavkazu, gdje žive mahom muslimani.

Žitelji kavkaskih republika Degestana, Sjeverne Osetije, ali i Čečenije, sa stanovništvom preteženo muslimanske vjeroispovesti, piju, shodno svojim vjerskim ubjeđenjima, vrlo malo votke i drugih jakih alkoholnih pića.

Poznato turističko mjesto, na obronicima sjevernog Kavkaza – Mineralne Vode – u kome uglavnom dominira ruski živalj takođe odlukuje mala potoršnja votke, ali u drugom velikom naselju te oblasti – Pjatigorsku – situacija je već „normalna“, jer tamo svaki žitelj tog grada u prosjeku godišnje nabavi i popije oko deset litara ruske „vatrene vodice“, što je približno na nivou prosjeka u cijeloj zemlji, prenosi Capital.

Statistička analiza pokazuje i da primjer koji, kad je riječ o maloj prodaji i potrošnji alkohola, „demonstriraju“ narodi Sjevernog Kavkaza, nije do sada postao „zarazan“ i za neke druge republike u kojima takođe ima dosta muslimanskog življa.

Najrječiti primjer u tom pogledu je Tatarstan, gdje živi više od 3,8 miliona stanovnika od kojih je veliki broj pripadnika mislimanske vjerske zajednice. Ipak, među 20 gradova Rusije sa najvećom prosječnom potrošnjom alkohola po glavi stanovnika nalazi se čak pet mjesta iz te ruske republike bogate po nalazištima nafte, a smještene duž obala rijeka Volge i Kame.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *