Svjetska banka predlaže Kini privatizaciju

Dodajte komentar

Svjetska banka priprema predloge za kinesku vladu, koji uključuju privatizaciju velike banke i dozvolu seljacima da mogu prodavati zemlju.

Ove preporuke dio su reformskog programa Svjetske banke koji radi u saradnji s jednim od vodećih kineskih think tankova Razvojnim istraživačkim centrom (DRC), a koji je zatražio kineski premijer Li Keqiang.Ideja je da program bude dovršen do kraja godine odnosno do kongresa komunističke partije, a ako se usvoje predložene smjernice biće to velik iskorak Kine prema kapitalizmu. Rano je još za prognozu hoće li Svjetska banka uvažiti smjernice koje joj je dao Peking, odnosno da se usredsrediti na pitanje urbanizacije, kao niti to hoće li DRC uvažiti predloge ove institucije, ili ih na kraju usvojiti komunistička partija, prenosi Bizlife.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iako bi naglasak na privatizaciji mogao biti preveliki zalogaj za Kinu, Svjetska banka želi tu državu podstaći na odvažnije korake koji bi trebali zauzdati u poslednje vrijeme intenzivno usporavanje ekonomskog rasta. Inače, Kina se i prije obraćala banci tražeći ekonomske savjete. To datira još iz doba kada je tek počela otvarati svoju privredu i nije imala domaćih stručnjaka za kvalitetne ekonomske analize. S obzirom da je postojeći kineski model rasta, čini se, dosegao vrhunac nije isključeno da će se Peking ubuduće okrenuti privatizaciji, koju još uvek doživljava gotovo kao svetogrđe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *