Princ izabrao da bude preduzetnik

Dodajte komentar

Princ Fahad bin Faisal Al Saud je mogao da vodi lagodan život na visokoj nozi u Saudijskoj Arabiji, ali umJesto toga on je izabrao da bude preduzetnik.

On je sin brata kralja Saudijske Arabije i umJesto uživanja u počastima princa izabrao je da radi u tehnološkoj oblasti i da bude, kako se nazvao, “jevanđellista socijalnih medija”, piše sajt Biznis insajder.

Nakon što je diplomirao na Stanfordu kao mašinski inženjer princ Fahad se zaposlio kao šef Korisničkog servisa u arapskom Fejsbuku 2009. godine.

“Fejsbuk je razlog zašto nisam nastavio dalje školovanje. Mislim da je Fejsbuk moj doktoran”, kaže Fahad za Biznis insajder.

“Rad za Fejsbuk je za mene značio najveću priliku da se edukujem i steknem znanje. Zaista je zadivljujuće kada radite na projektima koji mijenjaju živote ljudima.”

[widgets_on_pages id=”Baner”]

A Fejsbuk zaista mijenja živote. Naime, od Arapskog proleća koje je počelo 2010. godine bilo je mnogo priče o ulozi socijalnih mreža, posebno Fejsbuka, u revoluciji koja je pokrenuta u arapskom svijetu. Ali, Fahad vidi Fejsbuk samo kao sredstvo za društvene promjene a ne kao nezavisnu silu.

“Socijalne mreže su alatka. Ne razlikuju se od telefona, televizora ili čekića. Ali društvene mreže tjeraju ljude da budu transparentni i da budu odgovorni za ono što kažu i rade”, kaže princ Fahad.

On takođe vidi socijalne mreže kao način da neko iskaže svoje kreativne sposobnosti.

“One daju ljudima priliku da rade, da iskažu svoju kreativnost, da pokažu svoje inovativne ideje. Mi imamo čitavu jednu generaciju preduzetnika koji ne bi imali priliku da se dokažu da nije bilo socijalnih mreža”, kaže princ Fahad.

Otkako je napustio Fejsbuk u avgustu 2011. godine pomogao je da nekoliko preduzaća da stanu na noge. To su Na3M Gejms i Apifani. Na3M je fokusirana na to da izgradi platforme za igranje sa arapskim motivima.

“Želimo sadržaj koji je fokusiran na naš, arapski identitet i kulturu. Osjećate se ponosno kada radite na nečemu što doprinosi razvoju vašeg regiona”, kaže Fahad.

Apifani pravi aplikacije. Njihova najpopularnija aplikacija je InstaFid koja omogućuju korisnicima Instagrama da podijele prijatelje koje prate na specifične kanale koje mogu da uključe ili isključe.

Fahad trenutno živi u Los Anđelesu. Angažovala ga je Vlada Saudijske Arabije kao konsultanta za sajber tehnologiju.

“Poslije iskustva u Fejsbuku potpuno mi odgovoara da budem savjetnik, naročito nakon Arapskog proljeća”, kaže Fahad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *