Kurs eura prema dolaru nepromijenjen na sedmičnom nivou

Dodajte komentar

Na valutnim je tržištima tokom prošle sedmice kurs eura prema dolaru znatno oscilirao, zbog poruka iz američke i evropske centralne banke, da bi u petak završio na gotovo istom nivou kao i nedjelju dana prije.

Kurs eura prema američkoj valuti iznosio je u petak na kraju trgovanja 1,3280 dolara, dok je sedam dana prije iznosio 1,3275 dolara.

U odnosu pak na japansku valutu, cijena eura porasla je 0,7 posto, na 131,35 jena.

I dolar je prema japanskoj valuti ojačao za 0,7 posto, pa mu je kurs dosegnuo 98,95 jena.

U srijedu se kurs eura primaknuo nivou od 1,3300 dolara, jer se američka valuta našla pod pritiskom, nakon što čelnici centralne američke banke nisu dali nove signale da se spremaju smanjiti podsticajne monetarne programe.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, već u četvrtak cijena eura zaronila je ispod 1,32 dolara, jer je Evropska centralna banka zadržala ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto, a njen predsjednik Mario Draghi poručio da postoje rizici od slabljenja privrede, što opravdava vođenje popustljive monetarne politike u eurozoni.

U petak se, pak, kurs eura ponovno probio duboko u područje iznad 1,3250 dolara jer su slabiji nego što se očekivalo podaci o zaposlenosti u SAD-u doveli u pitanje mogućnost promjene monetarne politike Feda.

U julu su, naime, američki poslodavci otvorili 162.000 novih radnih mjesta, manje od 184.000, koliko se očekivalo.

Podršku kursu dolara u ovoj godini uglavnom su pružala očekivanja da bi Fed mogao već u septembru početi smanjivati svoje programe podsticajnih mjera. Te su špekulacije donekle splasnule posljednjih sedmica, posebno nakon podataka o zapošljavanju.

“Američka ekonomija na krhkim je temeljima po pitanju i bruto domaćeg proizvoda i zapošljavanja. Dok ti temelji ne ojačaju, Fed će biti primoran nastaviti biti skloniji popustljivoj monetarnoj politici”, smatra Douglas Borthwick, izvršni direktor u Chapdelaine Foreign Exchangeu, prenosi Poslovni.hr.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *