Rekordni Dow Jones i S&P 500

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše nivoe u istoriji, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz američke privrede.

Dow Jones ojačao je 128 bodova, ili 0,83 posto, na 15.628 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,25 posto, na 1.706 bodova, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 3.675 bodova, najveći nivo u 13 godina.

Proboj S&P 500 indeksa iznad nivoa od 1.700 bodova, po prvi put u istoriji, zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa. Najviše su pritom porasle cijene u sektorima povezanim s rastom privrede, kao što su finansijski, industrijski i tehnološki.

Dobro raspoloženje zahvaljuje se sigurnosti ulagača nakon što je Fed u srijedu poručio da je ekonomiji i dalje potrebna podrška, stoga će nastaviti sprovoditi programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na taj način američka centralna  banka ubrizgava na finansijska tržišta mjesečno 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca koji već dugo vremena podstiče rast cijena dionica.

Labavu monetarnu politiku Fed će voditi sve dok se privreda ne nađe čvrsto na putu oporavka. A nakon što je u srijedu objavljeno da je rast američke ekonomije u drugom tromjesečju ubrzao s 1,1 posto, iz prethodnog kvartala, na 1,7 posto, juče su objavljeni novi ohrabrujući makroekonomski podaci.

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je njegov indeks proizvodne aktivnosti u SAD-u u julu skočio s 50,9 na 55,4 boda, najviši nivo u dvije godine.

„Podaci o bruto domaćem proizvodu potvrdili su procjene da se rast ekonomije ubrzao u drugom tromjesečju, a jačanje ISM indeksa u mnogim područjima pokazuje da se situacija dodatno poboljšava. To je glavni razlog rasta cijena dionica“, kaže Brian Amidei, direktor u kompaniji HighTower Advisors.

Objavljeno je, takođe, da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao za 19.000, na 326.000, najniži nivo od januara 2008. godine, što ukazuje na oporavak tržišta rada.

Osim Feda, labavu monetarnu politiku nastavit će voditi i Evropska centralne banka. Njezin predsjednik Mario Draghi poručio je juče, nakon sjednice čelnika ECB-a, da će ključne kamate u eurozoni ostati na sadašnjim rekordno niskim nivoima kroz duže razdoblje.

Zahvaljujući tome, i na evropskim su burzama cijene dionica juče znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 6.681 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,63 posto, na 8.410 bodova, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.042 boda, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *