Zašto radnici masovno napuštaju Google…

Dodajte komentar

…kada je ova kompanija više puta proglašavana za jedno od najprivlačnijih mjesta za stalno zaposlenje? Opisi enterijera i komfora koje pružaju američka ili evropska kancelarija ovog IT giganta prešli su već u urbanu legendu, ali izgleda kao da to nije dovoljno.

Najfiniji besplatni obroci, najbolja ponuda zdravstvenog osiguranja (u SAD, naravno), visoke plate, vrtići i teretane u sklopu radnog mjesta, sloboda da se petina radnog vremena potroši na sopstvene projekte očigledno nisu dovoljne prednosti za zadržavanje radnika u kompaniji Google. Njeni radnici su srećni – čak 84% zaposlenih u Google je zadovoljno svojim radnim mjestom. A da ne pominjemo da Google američki časopis Fortune od 2007. godine naovamo proglašava za najboljeg poslodavca u godini. Zašto onda radnici nisu lojalni ovoj kompaniji?

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U jednom od najnovijih istraživanja konsultantske firme PayScale o odlascima stalno zaposlenog osoblja iz američkih kompanija Google je među vodećima, a prosječni period zaposlenja za njene radnike iznosi samo godinu dana.

Rukovodioci IT giganta još uvijek nisu komentarisali ove nalaze. Analitičarka u PayScale Kejti Bardaro kaže da ovakav rezultat dosta govori o generaciji Y i njenim osobinama: osim što su ciljna grupa za mjesta IT inženjera i veoma traženi na tržištu, pripadnici ove generacije, osobe mlađe od 30 godina, nemaju puno radnog iskustva, spremni su da lako promijene zaposlenje ukoliko im je trenutno radno okruženje neinteresantno ili ako naiđu na bolju poslovnu ponudu.

S druge strane, veoma niskom prosjeku zadržavanja u kompaniji doprinio je i veliki broj novih radnika u posljednjih šest godina. Od 2007. naovamo Google je uposlio skoro 20.000 novih radnika.

Ova kompanija je inače poznata i po trik pitanjima na razgovorima za posao, kao što je: “Koliko golf loptica može da stane u jedan školski autobus?” Zanimljivo je i da kompanije koje predtavljaju pionire IT industrije, kao što su Microsoft ili Intel, zapošljavaju starije radnike, kao i da se oni znatno duže zadržavaju u njima nego zaposleni u kompaniji Google, prenosi Bif.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *