Vatikanska banka lansirala sajt da poveća transparentnost

Dodajte komentar

Vatikanska banka lansirala je danas internet stranicu www.ior.va, u pokušaju da popravi svoj ukaljani imidž nakon niza skandala i brojnih kritika na račun nedostatka transparentnosti.

Predsjednik banke, Ernst fon Frajberg, rekao je za Vatikanski radio da će na sajtu biti objavljen godišnji izvještaj, što će biti prvi put da banka objavljuje finansijske rezultate, koji će pružiti informacije o reformama i stvarima koje Vatikanska banka radi u svijetu, načinima na koje pruža podršku crkvi i humanitarnim akcijama, prenosi Rojters.

Vatikanska banka, čiji je zvanični naziv Institut za vjerske radove (IOR), meta je brojnih istraga italijanskih istražitelja zbog sumnje oko pranja novca, a Komitet Savjeta Evrope koji se bavi pitanjima u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma, Manival, prošle godine je naveo da banka nije ispunila međunarodne standarde transparentnosti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]”

Papa Franja je ove nedjelje poručio da posrnula Vatikanska banka mora postati „poštena i transparentna“, i naveo da će saslušati savjete komisije koju je formirao u pogledu toga da li banku treba reformisati ili čak ugasiti.

Objavljivanje izvještaja na sajtu banke planirano je za oktobar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *